Direktor Zavoda za javno zdravstvo

Brkić o pojavi antraksa u Hrvatskoj, otkrio ima li mjesta panici

  • Извор: n1info.com
  • 16.07.2022. 20:54

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Inoslav Brkić u Dnevniku N1 potvrdio je slučajeve zaraze antraksom, odnosno bedrenicom, kod ljudi, ali je naglasio da nema mjesta panici jer se bolest vrlo teško prenosi s čovjeka na čovjeka.

"Uginulo je 107 goveda, što dugo nismo imali. Puno manje razmjere vidjeli smo 2006. Osim toga, imamo šest oboljelih osoba, od toga dvoje djece. To je kožna bolest, lagana je klinička slika, a eksponirane osobe su vlasnici stoke koji su manipulirali životinjama", rekao je Inoslav Brkić i dodao:

"Moramo vidjeti zašto se to dogodilo. Stoka je morala biti cijepljena dvokratno prije ispaše. Stručnjaci će napraviti studiju da vidimo stanje imunosti. Stalno ćemo kontrolirati zdravstveno stanje da na vrijeme reagiramo ako se kod nekoga pojavi bolest."

Ljekar je za N1 istakao da je zaraza pod kontrolom i da nema mjesta panici.

"Slučaj je pod potpunim nadzorom, nema mjesta panici, bolest se neće širiti među ljudima. Žao mi je što je to sve bilo počelo početkom srpnja, a mi smo u četvrtak posredstvom policije od njih saznali da postoje uginuća većeg grla stoke i onda smo se uključili s veterinarskom inspekcijom."

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм