Poligon umjesto parka

Crna Gora gradi NATO bazu na Sinjajevini

  • 14.07.2018. 08:08

Crnogorsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će se na planini Sinjajevini, na sjeveroistoku države, sagraditi poligon za gađanje, uništavanje viška naoružanja i jednu vrstu NATO baze.

Međutim, budući da je opština Mojkovac, u kojoj se nalazi Sinjajevina, prije nekoliko godina dobila 300 hiljada evra od Evropske unije kako bi promovisala Sinjajevinu u regionalni park, Ministarstvo odbrane je zatražilo od opština kojima Sinjajevina pripada, da se izjasne o gradnji vojnih poligona na tom području, prenosi danas list „Politika“.

Kako se navodi, Vlada Crne Gore se odlučila na taj korak jer projekat EU nije obavezujući.

Opštine Mojkovac i Kolašin dobile su pismo od Ministarstva odbrane u kojem traže da se izjasne da li „postoji smetnja da se na Sinjajevini, uskoro regionalnom parku, grade vojni poligoni za bojna gađanja i za uništavanje ubojitih sredstava“.

Stanovnici mjesne zajednice Lipovska bistrica protive se takvoj odluci, navodeći da neće „dati planinu ni za kakve baze“.

„Savina voda je jedino izvorište pitke vode u tom delu Sinjajevine. Sve te vode bi bilo kakvim aktivnostima nekog većeg dometa bile ugrožene, a tim vodama bili bismo ugroženi i mi. Uz to bi bili ugroženi i pašnjaci“, izjavio je predsednik Mjesne yajednice Lipovska bistrica Petar Keker.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм