Обилни пљускови

Црна Гора на удару опасног невремена

  • 22.11.2023. 22:30

Црну Гора два дана на удару је веома снажног невремена, а у већем дијелу земље било је кише и веома обилних пљускова са грмљавином.

У јужним, централним и источним пределима, на приморју и у Подгорици од јуче су пале огромне количине кише. У многим пред‌јелима пало је и преко 100 литара по квадратном метру, локално и преко 250, па су настале поплаве и бујице. Под водом се нашла и Подгорица.

Током дана обилни снег падао је на сјеверу Црне Горе и веома отежао саобраћај, а Жабљак оставио без струје.

Темпераратуре се крећу од 0°C на сјеверу до 15°C на југу земље.

Четвртак ће донијети краткотрајну стабилизацију, али не задуго.

Већ у петак слиједи још једно веома снажно погоршање времена.

У петак се у свим пред‌јелима Црне Горе очекују киша и пљускови са грмљавином, а падавине ће се интензивирати крајем дана.

Дуваће јак и олујни јужни ветар.

У ноћи ка суботи и током суботе под утицајем веома снажног циклона који ће се налазити уз обале приморја очекују екстремно обилне падавине.

Широм Црне Горе јака киша биће праћена веома обилним пљусковима са грмљавином, а пало би и до 100 литара, у јужним и централним пределима и до 200 литара, локално и преко 300 литара, што би довело до поплава и бујица широм земље.

У ноћи ка суботи у планинама на сјеверу почеће да пада обилни снијег, а у суботу обилни снијег очекује у свим сјеверним и централним пределима, као и на планинама на југу.

У планинским пределима очекује се да падне и до пола метра снега, а у нижим од 10 до 30 cm.

Центар циклона премјештаће се према Грчкој, а његов положај биће такав да ће јужни ветар бити у скретању на сјеверни, па се у суботу у цијелој Црној Гори очекује олујни сјеверни ветар, у јужним и централним пределима са орканским ударима, а на Јадрану орканска бура имаће ударе изнад 120 км/х.

У петак ће олујно југо подизати вишеметарске таласе, који ће плавити приобална подручја.

Оно што је засигурно да ће Црну Гору током петка и суботе задесити невријеме налик урагану и да ће пријетити опасност и од материјалне штете.

Великих проблема биће и у саобраћају, па се не препоручује кретање на пут.

Смиравање времена очекује се у ноћи ка нед‌јељи, па ће у нед‌јељу у јужним и централним пред‌јелима бити суво, а на сјеверу ће и даље падати снијег, али слабијег интензитета.

Новембар је мјесец у Црној Гори који у просјеку има највеће количине падавина.

Поред Црне Горе, обилне падавине и невреме налик ураганском очекује се и на југу Далмације и Херцеговине. Невријеме у нешто блажем облику захватиће и Србију, нарочито јужније пред‌јеле, а посебна пажња биће усмјерена на ријеке које долазе из Црне Горе, нарочито на слив Лима и Дрине. На Лиму већ има великих проблема са порастом водостаја и поплава усљед падавина у претходна два дана, а још обилније биће током петка и суботе, тако да ће засигурно бити опасности од поплава у сливу Лима и на самом Лиму.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)