Tačke dnevnog reda

Crna Gora: Poslanici danas i o popisu stanovništva

  • Извор: СРНА
  • 01.11.2022. 09:52

Skupština Crne Gore bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra 23 tačke dnevnog reda, među kojima je i Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kojim je predviđeno i izjašnjavanje o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, kao i vjeri i jeziku.

- Izuzetno, ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori, upisuje se odgovor "Ne želim da se izjasnim" - navedeno je u Prijedlog zakona koji je Vlada Crne Gore utvrdila 2. juna.

Popisom su, kako je tada saopšteno, obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira na to da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi, te stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.

O osobama koja se obuhvataju popisom biće prikupljeni podaci o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mjestu i državi rođenja, bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola.

Skupština Crne Gore bi na sjednici trebalo da se izjasni o više zakona koje je predložila Vlada - obligacionim odnosima, parničnom i vanparničnom postupku, upravnom sporu, elektronskom dokumentu, efikasnom korištenju energije.

Na dnevnom redu je izvještaj o radu Centralne banke Crne Gore za 2019, 2020. i 2021. godinu i radu Savjeta za finansijsku stabilnost u tri prethodne godine.

Poslanici će razmatrati i izveštaje o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za prošlu godinu, te radu Sudskog Savjeta i ukupnom stanju u sudstvu.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu Agencije za sprečavanje korupcije za prošlu godinu, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Godišnji izvještaj o radu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2020. i 2021. godinu.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)