Сједница Скупштине

Црна Гора у понедјељак бира ново руководство Парламента

  • Извор: СРНА
  • 26.10.2023. 22:55

Сједница Скупштине Црне Горе, на којој би требало да буде изабрано руководство парламента, биће одржана у понедјељак, 30. октобра.

На дневном реду сједнице је и утврђивање броја потпредсједника и њихов избор, као и избор предсједника и чланова Административног одбора, најављено је из црногорског парламента.

Нови предсједник Скупштине требало би да буде Андрија Мандић из коалиције "За будућност Црне Горе", која ће дати подршку новој влади.

Мандатар Милојко Спајић доставио је данас Скупштини приједлог за састав и програм рада нове владе у којем је предложио да потпредсједник владе за безбједност, унутрашњу политику, европске и вањске послове буде Алекса Бечић, а за политички систем, правосуђе и антикорупцију Момо Копривица.

Функцију министра унутрашњих послова требало би да обавља Борис Богдановић, одбране Драган Краповић, финансија Новица Вуковић, а просвјете, науке и иновација Анђела Јакшић Стојановић.

Срдан Павићевић предложен је за потпредсједника владе за рад, образовање, здравство и социјалу, а Ник Ђељошај да буде потпредсједник за економску политику и министар економског развоја.

Функцију потпредсједника владе за демографију и младе и министра спорта и младих требало би да обавља Драгослав Шћекић.

Спајићев приједлог је да министар спољних послова буде Филип Ивановић, саобраћаја и поморства Филип Радуловић, просторног планирања, урбанизма и државне имовине Јанко Одовић, а европских послова Маида Горчевић.

Кандидат за министра правде је Андреј Миловић, рада и социјалног старања Наида Нишић, здравља Војислав Шимун, енергетике и рударства Саша Мујовић, а туризма, екологије, одрзивог развоја и развоја сјевера Владимир Мартиновић.

Министар културе и медија требало би да буде Тамара Вујовић, док ће ресорима пољопривреде, шумарства и водопривреде и јавне управе руководити Владимир Јоковић и Мараш Дукај, а ресором људских и мањинских права Фатмир Ђека.

Спајић је у експозеу навео да социјалне и етно-националне подјеле и тензије, којима се свједочило претходних година и деценија, морају остати у прошлости.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.