Vlada bez utvrđene platforme

Crnogorska vlada formira komisiju: Slijede pregovori sa SPC?

  • Извор: Б92
  • 23.06.2022. 13:36

Crnogorska vlada je najavila da će formirati petočlanu Komisiju koja će što prije pregovarati ne sa SPC, nego sa četiri njene eparhije registrovane u Crnoj Gori.

Vlada je prilikom rasprave o informaciji o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između vjerskih zajednica i države Crne Gore, sa akcentom na Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštila da će pregovarati i sa ostalim zainteresovanim vjerskim zajednicama, među kojima je i Crnogorska pravoslavna crkva, prenosi portal CDM.

Tokom rasprave o ovoj informaciji, ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić naveo je da, iako se pregovara od 2012. godine, vlada nema uređenu platformu, ni izveštaje i naglasio da ovi pregovori moraju da budu "krajnje formalni".

Krivokapić je rekao da crnogorsko Ministrstvo pravde formalno ne pregovara sa SPC nego sa četiri eparhije SPC registrovane u Crnoj Gori, ali i ostalim verskim zajednicama, i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, navodi CDM. Crnogorski premijer Dritan Abazović istakao je da ugovor treba da se sklopi sa SPC koju u Crnoj Gori predstavljaju četiri eparhije.

"To ćemo uraditi i sa CPC. Kulturna dobra štiti zakon i ništa što nije predvidjeno u zakonu neće biti ni u ugovoru. Gradjani mogu biti spokojni, kao što su pre mogli da budu spokojni nego ih mi pomamljujemo da će njihovi manastiri i crkve da završe negde drugo. Neće, to su naša kulturna dobra", poručio je crnogorski premijer.

On je pozvao da se tim za pregovore sa vjerskim zajednicama što prije formira, i da se pregovori završe uspješno, navodi CDM.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.