U NP Paklenica

Dječaka iz Belgije ugrizao poskok u Hrvatskoj

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 31.07.2023. 09:00

Šestogodišnjeg dječaka iz Belgije prije pet dana je ugrizao poskok dok je bio u šetnji s porodici Nacionalnim parkom Paklenica.

Zaustavili su se kod rijeke, dječak se uhvatio za granu, a nije vidio da je na njoj zmija. Nakon toga krenula je trka s vremenom.

Zmija je dječaka ugrizla za prst, a porodica nije bila sigurna je li u pitanju otrovnica. Dječak je počeo osjećati slabost, a kako su se nalazili na mjestu gdje nema signala na mobilnom telefonu odlučili su se vratiti na ulaz u park gdje se nalazi stanica za prvu pomoć. 

Otac je šestogodišnjaka nosio na ramenima, a kasnije se pokazalo kako je to bio jedan od poteza koji mu je spasio život. Da je dječak hodao krv bi brže tekla i otrov bi se brže proširio tijelom. S ulaza u park porodicu su pripadnici HGSS-a prevezli do bolnice. Majka je srećom slikala zmiju, pa u prvoj pomoći nije bilo dileme da je u pitanju poskok. 

Šta otrov poskoka radi čovjekovoj krvi?

Šta otrov poskoka radi čovjekovoj krvi?

Dječaku su u zadarskoj bolnici ubrizgali protivotrov, iako, budući se radi o djetetu, ljekari nisu bili sigurni  koja je preporučena doza pa su roditelji i dalje strahovali za život svoga sina. 

“Bilo je kao u filmu. Otrov se polako širio s mjesta ugriza, a uzrokuje smrt ako stigne do srca. Kod Thibautsa je otrov stigao do pazuha”, ispričao je njegov otac.

Nakon toga je dječak prebačen u splitsku bolnicu gdje se nalazi na odjelu intenzivne njege, javlja RTL Danas. Roditelji žele upozoriti druge turiste na opasnost koje ni oni sami nisu bili svjesni. Direktorica Nacionalnog parka Paklenica, Natalija Andačić, za RTL Danas je istakla kako su ugrizi otrovnica izuzetno rijetki.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм