Zagreb

Djevojčica i dalje kritično, ljekari pregledali i ostalu djecu iz porodice

  • 02.04.2021. 18:24

Djevojčica od dvije i po godine, koja je u srijedu prevezena na liječenje u Klaićevu bolnicu u Zagrebu s teškim nagnječenjem glave i mozga te teškim povredama po cijelom tijelu, i dalje se nalazi u kritičnom stanju.

Na odjelu je intenzivne njege i priključena na respirator. Stanje joj se nije promijenilo i ljekari se još uvijek bore za njen život.

Roditelji djevojčice, 27-godišnjak i 24-godišnjakinja, privedeni su i ispitani i nad njima se provodi kriminalistička obrada, prenosi hrvatski portal Index.

U porodici je živjelo još troje djece i oni su smješteni u udomiteljsku porodicu.

"Liječnici su pregledali svo troje djece i na njima nisu zamijetili nikakve ozljede. Pregledu su nazočili i policijski djelatnici. Kriminalistička istraga je u tijeku", kazao je za RTL.hr Damir Brezić iz Policijske uprave brodsko-posavske.

Djevojčica je do novembra prošle godine bila u udomiteljskoj porodici, nakon čega je vraćena roditeljima. Oni su međuvremenu dobili još dvoje djece. Četvrtom djetetu koje je takođe bilo na ljekarskom pregledu oni nisu biološki roditelji. Naime, u zajedničkom kućanstvu živi više porodica.

Direktor Centra za socijalni rad Branko Medunić je za Index opisao kako je došlo do toga da se djevojčica vrati roditeljima.

"Roditelji su u tom trenutku zaključili da nisu u stanju i da ne mogu voditi brigu o djetetu pa su ga zajednički doveli u Centar. To je bilo nekoliko mjeseci nakon rođenja, bila je još mala bebica. Dijete je tada udomljeno i ostalo je tu sve do kraja prošle godine, kada su roditelji zatražili povratak", rekao je Branko Medunić.

U trenutku kada su djevojčicu doveli u Centar, roditelji su imali samo jedno starije dijete. Ono je ostalo zajedno s roditeljima.

"Za najstarije dijete su tvrdili da se za njega mogu brinuti, ali da zbog tadašnjih uvjeta nisu bili u stanju voditi brigu o dvoje djece", rekao je Medunić.

Krajem prošle godine dijete je na zahtjev roditelja vraćeno, i to, kako kaže direktor, nakon što je došlo do značajnog poboljšanja uslova u roditeljskom domu.

"Došlo je do poboljšanja stambenih, materijalnih, obiteljskih i ukupnih okolnosti, tako da smo procijenili da su u međuvremenu sve to sredili i stekli još dvoje druge djece. Zaključak je bio da je u najboljem interesu da dijete ide u primarnu obitelj i da bude s braćom i sestrama. Nitko nije mogao predvidjeti ovakvu situaciju", kaže Medunić.

Ljekari su na djevojčici pored modrica otkrili i kožnu bolest, ali Medunić tvrdi da radnica Centra koja je obilazila porodicu o tome nije mogla znati ništa.

"Naša djelatnica nije imala nikakvih informacija o kožnoj bolesti, nije to mogla vidjeti ispod odjeće", kaže.

Direktor Centra za socijalnu zaštitu Nova Gradiška juče je Indexu izjavio da je porodica bila pod redovnim nadzorom CZSS-a, i to do dva puta sedmično, a ljekari su utvrdili da dijete ima stare povrede, masnice i svrab.

"Zahvatit ćemo i CZSS istragom i istražiti njihovu odgovornost u ovom slučaju. Ostalo troje djece je također maleno i danas će se obaviti njihov liječnički pregled uz nadzor policije kako bi se utvrdilo u kojem su stanju djeca", rekao je portparol PU brodsko-posavske Damir Brezić.

Upit o tome što će preduzeti vezano za CZSS Nova Gradiška i hoće li krenuti u nadzor centra poslat je Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Odgovorili su da najstrože osuđuju svaki oblik nasilja u porodici, osobito usmjerenog prema najranjivijoj grupi kao što su djeca.

"Po dobivenoj informaciji o ovom tragičnom događaju, Ministarstvo je jučer naložilo Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška žurnu procjenu sigurnosti u obitelji. Nakon utvrđenog rizika za sigurnost djece, Centar je izdvojio ostalo troje djece u udomiteljsku obitelj, a roditelji su uhićeni. Ministarstvo je također, u Centar danas uputilo upravni nadzor te je zatraženo provođenje stručnog nadzora od nadležnih komora nad radom stručnih djelatnika Centra kod kojih je obitelj bila u tretmanu. Nadležni Centar će po službenoj dužnosti žurno podnijeti i kaznenu prijavu protiv roditelja zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela", odgovorili su u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Voditelj odjela za anesteziologiju i reanimaciju Tajana Milanović Robina u bolnici u Novoj Gradišci za N1 je pojasnila kako je izgledao prijem teško povrijeđene dvoipolgodišnje djevojčice u njihovu bolnicu. 

"Djevojčica je došla u dosta zapuštenom stanju. Očito je odrastala u higijenskim uvjetima nižih mjera. Na koži smo prvo posumnjali na svrab, na skabijes, ali bilo je prioritetnijih situacija zbog kojih je došla u bolnicu pa nismo ulazili u dijagnoze dermatološkog stanja. Po tijelu je bilo nešto hematoma na potkoljenicama, ali na to nismo puno obraćali pažnju jer smo se posvećivali neurotraumi", dodala je doktorica.

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.