Hrvatska

Djevojčicu grupno silovali, a sada je razapinju u javnosti

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 18.08.2022. 21:47

Prema informacijama koje su organi krivičnog gonjenja do sada prikupili o slučaju silovanja maloljetnice u centru Zagreba, a za koje se nezvanično saznaje, kobnog petka uveče zatekla se petnaestogodišnja djevojčica u Art parku, omiljenom okupljalištu mladih u najstrožem centru grada, sa svojim 16-godišnjim prijateljem i njegovim 22-godišnjim prijateljem, prenosi Jutarnji.

Kupili su piće, razgovarali, fotografisali se na toboganu... Poslije izvjesnog vremena djevojčica je, veoma uznemirena, pozvala sestru i zamolila je da odmah dođe po nju. Kada je sestra u pratnji drugarice stigla u park i glasno dozivala ime, djevojčica je izašla iz žbunja, a mlađi muškarci su potrčali za njom i pobjegli. Ubrzo je pozvana policija, a drugi posjetioci parka pokušali su da zaustave mladiće u bjekstvu i došlo je do tuče.

Zbog sumnje da su silovali, zadržani su 16-godišnjak i 22-godišnjak i sud im je odredio pritvor. Muškarci od 30 i 31 godine osumnjičeni su za razvratne radnje i pušteni su na slobodu. Sva četvorica su izjavila da je ona, petnaestogodišnjakinja, željela sve što joj se desilo u tom žbunju.

"Poklonio bih se tako mladoj djevojci koja se usudila da prijavi silovanje. U našoj zemlji je veoma malo prijavljenih silovanja jer se žrtva uvijek ispituje pred počiniocem. Iako ima mnogo žena u sudovima, kao da su pale sa druge planete i ne shvataju koliko je silovanje strašno i da treba učiniti sve da se žrtva zaštiti", kaže Sanja Sarnavka, aktivistkinja za ljudska prava i prava žena.

"A reći da djevojka od 15 godina želi da ima seks sa četiri odrasla muškarca je strašno", dodala je Sarnavka.

Na pojavu pomjeranja fokusa sa počinioca na žrtvu i ispitivanje žrtve upozorava i Tanja Javorina, psiholog u karlovačkoj ženskoj grupi „Korak”. Pitanja koja se već počinju postavljati o ovom seksualnom zločinu nad petnaestogodišnjom djevojčicom, kao što su zašto je pozvala sestru, zašto nije pozvala roditelje ili policiju, Javorina smatra irelevantnim.

"Ovo su situacije opasne po život i obraćamo se onima koji su nam najbliži i u koje najviše vjerujemo", rekla je ona i napomenula da roditelji silovane djevojčice imaju veliku ulogu u tome da budu njena emotivna i praktična podrška, vjerujući joj i svakako predlažući joj da zatraži pomoć .

"Radi se o grupnom silovanju. Dobro je što je djevojčica reagovala, što je pozvala sestru i prijavila slučaj", ističe Dunja Bonači Skenderović, konsultant za borbu protiv nasilja nad ženama. On smatra strašnim to što je sud pustio dvojicu osumnjičenih na slobodu, dok su dvojica zadržana u pritvoru.

"To pokazuje da oni koji odlučuju o tome još ne shvataju koliko je silovanje strašno i kakve strašne posljedice ima po žrtvu" kaže Bonači Skenderović, ukazujući na opasnost da bi muškarci na slobodi mogli da utiču na žrtvu, da joj prijete ili zastrašuju da bi odustala od izjave.

I ovaj slučaj, kao i većina slučajeva kada žena prijavi silovanje, ponovo je prožet sumnjom u žrtvu, njenu čednost, dovedeno je u pitanje njeno prethodno ponašanje... Ni petnaestogodišnja djevojčica nije pošteđena.

"Ko smo mi da to uopšte dovodimo u pitanje? I za šta je to uopšte relevantno? U psihologiji je poznato da ljudi na napad, a silovanje je takav događaj, reaguju na tri moguća načina - smrzavanjem, bjekstvom ili borbom. Kako neko može da pita zašto nije vikala?! Ne znamo šta se dogodilo, da li su joj prijetili, u kakvom je stanju šoka bila. Smrzavanje je najčešća reakcija, pogotovo ako je ipak bilo prijetnje", objašnjava Bonači Skenderović.

"Ne treba pitati kako je i zašto reagovala. Zašto nije pozvala roditelje? Pa ko bi ih zvao? Pozvala je svoju sestru od povjerenja. Uostalom, šta znamo o odnosu između nje i njenih roditelja? ", ističe sagovornik

Velika je stvar što je to prijavila, kaže, i treba je ohrabriti da ide dalje. Svi naši sagovornici ističu i koliko je važno sačuvati anonimnost žrtve.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина