Mučna priča

Djevojku u Zagrebu tjerali na prostituciju, tukli je, držali kao roba

  • Izvor: Index.hr
  • 23.10.2021.12:29

Žena i dva muškarca osumnjičeni su da su 26-godišnjakinju u Zagrebu mjesecima tjerali na prostituciju te da su je držali u odnosu koji bi se mogao okarakterisati kao ropstvo..

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke završili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakinjom te dvojicom muškaraca starosti 42 i 39 godina zbog sumnje da su počinili krivično djelo „Trgovanje ljudima“ na štetu 26-godišnjakinje", piše policija u uvodu.

Pa onda objašnjavaju.

"Sumnja se da su od aprila 2021. godine do početka oktobra 2021. godine, upotrebom sile i prijetnje ostvarili nadzor nad 26-godišnjakinjom koja je u tom razdoblju bila blisko povezana s 42-godišnjakom, a sve u cilju sticanja imovinske koristi putem njenog iskorištavanja u vidu pružanja spolnih usluga uz novčanu naknadu. Na takav su način osumnjičene osobe nad oštećenom uspostavile odnos sličan ropstvu", piše policija.

Naime, sumnja se da je 42-godišnjak prijetnjama, nasiljem i fizičkim zlostavljanjem, kao i zaključavanjem u kuće ili stanove na području Zagreba prisiljavao 26-godišnjakinju na pružanje spolnih usluga uz novčanu naknadu, a što je ona iz straha za svoj život i radila.

Mušterije tražili uz pomoć oglasa 

Isto se tako sumnja da je 42-godišnjak u dogovoru s 40-godišnjakinjom, od aprila 2021. godine do avgusta 2021. godine, putem objavljenih oglasa pronalazio osobe kojima je oštećena u za tu svrhu unajmljenim stanovima, apartmanima i hotelima u Zagrebu pružala spolne usluge uz novčanu naknadu. Taj je novac 26-godišnjakinja morala predati 42-godišnjaku i 40-godišnjakinji.

Muškarac je tjerao na prostituciju, žena tražila mušterije, drugi muškarac prevozio 

Ukratko, 42-godišnjak je djevojku tjerao na prostituciju te je zlostavljao. 40-godišnja žena je tražila mušterije, a 39-godišnji muškarac je ponekad vršio prevoz.

Nadalje, 40-godišnjakinja je putem objavljenih oglasa pronalazila potencijalne korisnike spolnih usluga te ih upućivala oštećenoj koju bi slala na razne adrese u Zagrebu, a na kojima je prethodno dogovorila pružanje spolnih usluga uz novčanu naknadu. Takođe je povremeno, sumnja se, za prijevoz oštećene na prethodno dogovorene lokacije na kojima će pružiti spolne usluge uz novčanu naknadu, angažovala osumnjičenog 39-godišnjaka koji je i prevozio prema prethodnom dogovoru s 40-godišnjakinjom i 42-godišnjakom.

Sumnja se i da je 40-godišnjakinja u ime oštećene iznajmila jednu od kuća u Zagrebu u kojoj je pružala spolne usluge osobama koje bi joj 40-godišnjakinja poslala.

Natjerala je na spolne odnose u ugostiteljskom objektu     

Tokom ljeta 2021. godine osumnjičena 40-godišnjakinja je oštećenu pozvala u ugostiteljski objekt u Zagrebu, kako bi je primorala na pružanje spolnih usluga te joj se 26-godišnjakinja suprotstavila, međutim, 40-godišnjakinja je verbalno i fizički napala, što je kod osumnjičene izazvalo strah te je i dalje nastavila pružati spolne usluge uz novčanu naknadu, dok su tako pribavljeni novac međusobno dijelili 40-godišnjakinja i 42-godišnjak.

"Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su predate pritvorskom nadzorniku, dok je posebno saopštenje podnijeto Opštinskom državnom tužilaštvu u Zagrebu.

Prema oštećenoj osobi policija je inicirala pružanje pomoći skladno Nacionalnom Planu za suzbijanje trgovanja ljudima", objavila je policija.

(Index.hr)