Predsjednički izbori

Do 11 sati u Crnoj Gori glasalo 20.1 odsto birača

  • Извор: АТВ
  • 19.03.2023. 11:55

Na predsjedničkim izborima, koji se danas održavaju u Crnoj Gori, do 11 časova je glasalo 20.1 odsto birača, podaci su Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Kako je saopštila PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić, u centralnoj regiji do 11 sati glasalo je 21. 4 odsto birača, u južnoj 16.8 odsto i u sjevernoj 21.2 odsto.

"Ako se osvrnemo na ranije izbore, izlaznost na predsjedničkim izborima 2018. godine do 11 sati iznosila je 18.5 odsto, na parlamentarnim 2020. godine 35.4 odsto i parlamentarnim 2016. 20.7 odsto“, navela je Bjelić.

Govoreći o nepravilnosti, Bjelić je kazala da su na više biračkih mjesta, prilikom identifikacije birača naglas pročitana imena birača od strane članova biračkog odbora, što je suprotno članu 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika koji zabranjuje članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopšti ime i prezime birača, kao i njegov redni broj na biračkom spisku.

„Na jednom biračkom mjestu birač je fotografisao svoj glasački listić u kabini. Glasački listić je proglašen nevažećim od strane biračkog odbora, shodno odredbama člana 69a ZIOPa.  Fotografija glasačkog listića se našla i na društvenim mrežama.Na više biračkih mjesta članovi/ce biračkog odbora koristili su telefon na BM, što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim se zabranjuje upotreba elektronskih uređaja za komunikacju u prostoriji za glasanje“, rekla je Bjelić.

Ukazala je da na jednom biračkom mjestu glasač nije presavio listić prilikom ubacivanja u kutiju, kojom prilikom je član BO vidio za koga je taj birač glasao.

„Na ovaj način povrijeđena je zagarantovana tajnost glasanja iz člana 69a stav 4 ZIOPa. Obaveza je BO da u ovim slučajevima glasački listić proglase nevažećim“, pojasnila je Bjelić.

Biračka mjesta u Crnoj Gori otvorena su jutros u 7 časova, a građani mogu da glasaju do 20 časova.

Na izborima učestvuje sedam kandidata - kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Demokratskog fronta Andrija Mandić, Demokrata Aleksa Bečić i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Kandidati za predsjednika države su i jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i inFluenser Jovan Radulović.

Glasačko pravo na izborima ima 542.154 građana. Najviše birača je u Podgorici - 143.608, a najmanje u Šavniku - 1.777.

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок