Komisija za nestale

Ekshumirano 15 Srba ubijenih u "Oluji"

  • 23.10.2018. 14:32

Posmrtni ostaci 15 lica pronađeni su na području Karlovačke županije, gdje je danas završena ekshumacija sa registrovanih grobnih mjesta na kojima su pokopane žrtve srpske nacionalnosti ubijene u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Proces ekshumacije vodili su nadležni organi Hrvatske, a tokom šest radnih dana ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 15 osoba, od kojih je, prema preliminarnim podacima, pet tijela ženskog pola, osam muškog, a za dva tijela nije bilo moguće utvrditi pol. 

Iz Komisije za nestala lica Srbije saopšteno je da su svi ekshumirani posmrtni ostaci transportovani u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, gdje će radi identifikacije biti uzeti uzorci metodom DNK analize 

Utvrđeno je da su na mjesnom pravoslavnom groblju u mestu Plaški u ranijem periodu po pojedinačnim zahtjevima porodica ekshumirani posmrtni ostaci dva lica, na osnovu preliminarno utvrđenog identiteta. 

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Hrvatskom i na osnovu njih postignutih dogovora, ekshumacijama su u svojstvu posmatrača prisustvovali predstavnici Komisije za nestala lica Srbije. 
  
Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za ubrzanje rješavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa oružanim sukobima i saradnje nadležnih tijela u regionu, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, a posebno za članove porodica nestalih lica, navodi se u saopštenju. 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм