Брисел

Европска комисија тужила Хрватску

  • Извор: Радио Сарајево
  • 16.11.2023. 15:27

Европска комисија је одлучила да покрене поступак против Хрватске пред Судом Европске уније због тога што у своје законодавство није у потпуности пренијела све релевантне одредбе директиве о амбалажи и амбалажном отпаду те службену опомену због непотпуног преношења правила ЕУ о поступању за дјецу у кривичним поступцима.

Директива о амбалажи и амбалажном отпаду има за циљ заштитити околину и осигурати добро функционисање унутрашњег тржишта.

Према одредбама те директиве, земље чланице требају рециклирати 65 одсто свог амбалажног отпада до 2025. године, што ће порасти на 70 одсто 2030.

Државе чланице биле су дужне пренијети директиву у своја национална законодавства до 5. јула 2020. године.

"Хрватска није у потпуности пренијела све релевантне одредбе директиве у национално законодавство", наводи Комисија.


Лисица страдала у саобраћајној несрећи

Лисица страдала у саобраћајној несрећи

Директива је законодавни акт Европске уније, који се не проводи директно у земљама чланицама.

Директивом се дефинише циљ који се жели постићи у одређеном подручју, а земљама чланицама се препушта да властитим законима осигурају спровођење тих циљева.

Стога се државама чланицама оставља рок, обично од двије године, да директиву транспонирају у своје законе.

Комисија је у вези с овом директивом послала Хрватској службену опомену у октобру 2020, а након тога и образложено мишљење у јуну 2021.

Хрватска је на то одговорила у јулу 2021, обавијестивши Комисију да ће директиву пренијети Законом о управљању отпадом и Правилником за амбалажу и амбалажни отпад.

Закон о управљању отпадом ступио на снагу 2021.

Иако је Закон о управљању отпадом ступио на снагу 31. јулу 2021, потребне законодавне мјере за спровођење овог Закона нису донесене нити је о њима обавијештена Комисија.

Будући да "Хрватска није саопштила да је у потпуности пренијела све релевантне одредбе ове директиве у своје национално законодавство, нити је доставила довољно јасне и прецизне информације о мјерама којима држава чланица сматра да је испунила различите обвезе које јој наведена директива намеће, Комисија је из тих разлога одлучила покренути поступак против Хрватске пред Судом Европске уније".

Комисија додаје да ће од Суда ЕУ затражити изрицање финансијских санкција Хрватској, будући да се случај односи на не саопштавање мјера о преносу директиве.


Власт спремна да помогне послодавцима који не могу да издрже минималац од 1.050 КМ

Власт спремна да помогне послодавцима који не могу да издрже минималац од 1.050 КМ

У овомјесечном пакету повреде права ЕУ Хрватска је, заједно с још шест земаља чланица, добила службену опомену јер није пренијела у потпуности правила ЕУ о гаранцијама за дјецу у кривичним поступцима.

Комисија је још у септембру 2019. послала службене опомене Хрватској јер није извијестила о преношењу директиве у своје законодавство, али је слиједом тога обавијестила Комисију о предузетим мјерама.

Садашња опомена односи се на преостале празнине у преношењу директиве.

Директива о којој је ријеч дио је свеобухватне стратегије ЕУ за гарантовање заједничких минималних стандарда за права на поштено суђење осумњичених и оптужених широм ЕУ.

Њиме се утврђују кључна права за дјецу у кривичном поступку, као што су право на индивидуалну процјену, посебно поступање у случају лишавања слободе и право на пратњу носиоца родитељске одговорности током поступка.

Комисија, која је задужена да прати како државе чланице примјењују европске законе, једном мјесечно објављује пакет о повреди права у свим државама чланицама.


Комби ударио у надвожњак у Бањалуци

Комби ударио у надвожњак у Бањалуци

Поступак повреде права ЕУ има три корака. Први је слање службене опомене, а ако се ствар не ријеши том опоменом, шаље се образложено мишљење у којем се тражи да се осигура складност са законодавством Уније.

Ако држава чланица још увијек не сарађује, Комисија може упутити предмет Суду Европске уније. Већина се случајева ријеши прије упућивања Суду.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм