Borba edukacijom

Gradonačelnik Splita osudio poruke mržnje

  • 11.02.2019. 21:30

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara poručio je, povodom incidenata u tom gradu, da Split nije i neće biti grad koji toleriše govor mržnje i da oni koji to podržavaju nisu Split.

Opara je rekao da je ono što se protekla tri dana događa u Splitu - od napada na vaterpoliste "Crvene zvezde" do grafita mržnje ispisanih na osnovnoj školi, suprotno duhu uvažavanja, tolerancije i gostoljubivosti koji taj grad njeguje. 

On vjeruje da je riječ o izolovanim nedjelima ljudi koji nanose štetu gradu i Hrvatskoj, prenosi Hina. 

Povodom natpisa na zgradi Osnovne škole Skalice na čijim je zidovima crnim sprejem nacrtan ustaški i nacistički simbol, kao i poruke "Mrzim policiju", "Mrzim Srbiju", "Mrzim školu i Srbe", "Smrt", "Smrt policiji", "Stoka neodgojena" i "1945.", Opara kaže da je to za svaku osudu. 

"Protiv tih strašnih poruka moramo se boriti edukacijom i stvaranjem atmosfere u kojima su ovakve i slične škrabotine neprihvatljive. Nadam se da će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe kazniti krivce koji nanose štetu našem gradu", istakao je splitski gradonačelnik. 

Policija je navela da radi na otkrivanju počinilaca. 

Trojica vaterpolista "Crvene zvezde" u subotu, 9. februara, na Rivi su napadnuta prvo verbalno, a zatim i fizički. 

Policija je od petorice napadača uhapsila trojicu, a istražni sudija će odlučiti da li će suđenje za počinjena krivična djela iz mržnje čekati na slobodi ili u zatvoru na Bilicama.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.