Izraelski istoričar

Grajf: Nacionalna zavjera Hrvatske da smanji broj ubijenih u Jasenovcu

  • Извор: СРНА
  • 22.08.2023. 22:50

Vodeći izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf rekao je da mu se čini da postoji nacionalna zavjera države Hrvatske da smanji broj ubijenih u Jasenovcu i da su mnogi u toj zemlji, uključujući i neke uticajne političare, pokušali da umanje značaj Jasenovca, ali i broj žrtava u tom logoru.

Grajf je oštro odbacio navode da srpske vlasti namjerno uvećavaju broj žrtava Jasenovca.

"Ono što zapravo vidimo su pokušaji da se drastično smanji broj žrtava koji dolaze iz vrha hrvatskog političkog rukovodstva", rekao je za RT Balkan Grajf, koji je autor velikog broja naučih radova o toj temi, među kojima je i kapitalno djelo "Jasenovac, Aušvic Balkana".

Grajf je istakao da je, da bi utvrdio broj ubijenih u logoru Jasenovac, prvom logoru za uništenje u Evropi tokom Drugog svjetskog rata, koristio mnoge arhivske i istorijske izvore, ali da su za njega najpouzdaniji i najautentičniji oni koje je objavila najpouzdanija, najpoznatija i najuglednija naučna institucija u cijelom svijetu - Jad Vašem u Jerusalimu.

Komisija demantovala vijest o mijenjanju podataka: Grajf nije dao izjavu izraelskoj štampi

Komisija demantovala vijest o mijenjanju podataka: Grajf nije dao izjavu izraelskoj štampi

"Oslanjao sam se uglavnom na tri publikacije Jad Vašema: Prva je `Istorija Holokausta - Jugoslavija`, koju je uredio profesor Menahem Šelah, a izdao Jad Vašem 1990. godine. U njoj na 189. strani piše da se `700.000 ubijenih može smatrati realnim brojem`, slična brojka objavljena je i u istoj knjizi i na stranicama 173, 188, 189. i 199", naveo je Grajf.

On je dodao da je drugi izvor "Registar zajednice - Jugoslavija", koji je uredio Cvi Loker, a izdao Jad Vašem 1988. godine.

"U toj knjizi na strani 316, pod terminom `Jasenovac` piše: `Prema zvaničnim procjenama, u mreži jasenovačkih logora stradalo je 700.000 ljudi. Ogromna većina bili su Srbi, ali među njima je bilo i 20 do 25 hiljada Jevreja iz Hrvatske i Bosne, kao i mnogi Romi`", naveo je Grajf.

Grajf: Otkriti istinu i biti vjeran samo činjenicama

Grajf: Otkriti istinu i biti vjeran samo činjenicama

Prema njegovim riječima, treći izvor "Enciklopedija Holokausta", glavni i odgovorni urednik: profesor Izrael Gutman, izdao je Jad Vašem i biblioteka Hapoalim 1990. godine.

"U trećem tomu, o `Jasenovcu`, na strani 575, piše: `U logoru Jasenovac ubijeno je 600.000 ljudi, većinom Srba, Jevreja, Roma i protivnika ustaškog režima`", objasnio je Grajf.

Grajf je istakao da kao odgovoran istoričar, koji teži da se osloni na pouzdane, autoritativne i autentične izvore, smatra da bilo koji istorijski podatak objavljen u izdavačkoj kući Jad Vašem posjeduje nemjerljivo veći kredibilitet i autentičnost od bilo koje druge publikacije bilo gdje u svijetu.

Govoreći o kritikama pojedinaca u Hrvatskoj, Izraelu, ali i Srbiji da promoviše "naduvane brojke" i tako daje vjetar u leđa "srpskim nacionalistima", Grajf kaže da nema nikakve porodične veze sa Balkanom, već da mu je jedini cilj traženje istorijske istine.

Milanović: Zatvoreni navijači u Grčkoj - politička farsa

Milanović: Zatvoreni navijači u Grčkoj - politička farsa

"Tvrdnja da `naduvavam` cifre ubijenih je smiješna i nema osnova. Nisam u srodstvu sa porodicama sa Balkana, nemam ni srpske ni hrvatske ni bosanske rođake, nemam nikakve interese u regionu Balkana i iznad svega nikada nisam imao, i još uvijek nemam interesa da narušavam istoriju. Ja sam nezavisni jevrejsko-izraelski istoričar i nemam nikakav interes da iskrivljujem istinu o Jasenovcu", naglasio je Grajf.

On je istakao da se, osim ranije navedenih izvora, oslonio na još jedan veoma važan i iznenađujući izvor - izvještaje njemačkih oficira, uključujući generala Gleza fon Horstenaua, čiji se broj ubijenih poklapa sa brojkama koje iznosi u knjizi.

Grajf je napomenuo da bi revizioniste trebalo tražiti na drugoj strani.

Dodik: Ne postoji državni projekat da se poveća broj žrtava u Jasenovcu

Dodik: Ne postoji državni projekat da se poveća broj žrtava u Jasenovcu

"Na primjer, bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman ističe zabludu od 30.000 žrtava u Jasenovcu. On je, dakle, pravi revizionista. To je značajan oblik istorijskog revizionizma, a da ne spominjemo antisemitske stavove i poricanje Holokausta koje je iznosio nekadašnji predsjednik Hrvatske, koje je unio i u svoju zloglasnu knjigu", ukazao je Grajf.

On je napomenuo da je izuzetno sumnjiva činjenica da je logor nakon rata zbrisan sa lica zemlje, kao i to što je za vrijeme komunizma ubrzo nestalo interesovanja za istraživanje zločina počinjenih u Jasenovcu, te naveo da je vrlo moguće da pojedine strane, kako tad, tako i sad, nisu imale interesa da se otkrije istina o tome šta se dešavalo u tom logoru.

"Broj žrtava nikada neće biti poznat jer je toliko važnih artefakata namjerno uništeno neposredno nakon rata. Samim tim, pitanje koje je i dalje otvoreno je - zašto bi neko poslije rata uništio sve zgrade u Jasenovcu?", pita Grajf. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.