Hrvatski ministar

Grlić Radman: BiH ne prijeti nikakva opasnost, oružje donosi samo zlo

  • Извор: Агенције
  • 06.03.2023. 22:45

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman ocijenio je u ponedjeljak kako ga je začudila današnja izjava reisa Huseina Kavazovića.

"Začudio me taj narativ, ali ne bismo smjeli iskazati nikakvu zabrinutost, jer BiH ne prijeti nikakva opasnost. Oružje samo donosi zlo, a to vidimo na Ukrajini", rekao je Grlić Radman u Vitezu.

Hrvatski šef diplomatije je komentarisao je novinarski upit oko istupa reisa Huseina Kavazovića koji je gostujući na MTV Igman rekao da je sadašnje stanje u zemlji teško, a posebno je veliki izazov za Bošnjake koji moraju biti spremni braniti institucije države oružjem, ukoliko one budu ugrožene.

Grlić Radman je dodao kako se visoki funkcioneri u BiH trebaju suzdržati od teških riječi citirajući izreku da je bolje ostati "gospodar neizgovorene riječi nego rob izgovorene".

Odbio je prigovore da se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja u BiH.

"Odbijam takvu ocjenu ili procjenu. Hrvatska se nikada nije miješala niti se želi miješati. Mi problematizujemo položaj Hrvata u BiH ako je zanemaren i ako je izborni zakon diskriminatoran. Hrvati u BiH moraju imati sva prava kao i svi građani", rekao je.

Pri tome je ocijenio kako Hrvati nemaju svog legitimnog političkog predstavnika u Predsjedništvu BiH.