Protest

Haos u Tirani: Demonstranti bacili farbu na kabinet premijera

  • Извор: СРНА
  • 12.11.2022. 21:56

Hiljade građana Albanije nezadovoljnih politkom premijera Edija Rame okupilo se na protestu u Tirani tokom kojeg su probili policijski kordon i bacili farbu na kabinet premijera, prenose mediji.

Protest je, kako se navodi, organizovan na poziv opozicione albanske Demokratske stranke Saljija Beriše i Slobodarske partije Albanije Iljira Mete, a okupljenima se obratilo 20 govornika iz redova opozicije, optužujući Ramu za lošu ekonomsku situaciju, korupciju i odlazak velikog broja Albanaca iz zemlje.

Policija je uhapsila jednog demonstranta.

Neki od učesnika protesta zapalili su svijeće u znak sjećanja na dvojicu muškaraca koji su, prema navodima opozicije, izgubili život dok su bili u policijskom pritvoru.

"Rama je građanima Albanije oteo pravo glasa, pretvorio njihove ljudske slobode u iluziju i u fiktivne glasačke listiće, samo da bi opstao na vlasti", poručio je okupljenima Beriša, bivši premijer i predsjednik Albanije.

Beriša je rekao da je i nakon 31 godine demokratije u Albaniji Rama učinio da svijet doživljava Albance kao izbjeglice koje iz svoje zemlje bježe u čamcima i pozvao međunarodnu zajednicu da ne podržava vlast albanskog premijera.

Bivši predsjednik Albanije i lider Slobodarske partije Albanije Iljir Meta nazvao je Ramu izdajnikom koji, kako je rekao, radi protiv interesa svoje zemlje i poručio da će se Rama ubrzo naći pred licem pravde.

"Danas ovaj izdajnik prati naš pobjednički skup i trijumf demokratije iz svog luksuznog, nezakonito stečenog privatnog aviona, lir džeta. Vi koji ste se danas okupili imate pravo da srušite vladu čiji lider vas pljačka, otima i prodaje vašu zemlju", poručio je Meta.

Američka Ambasada u Tirani savjetovala je svojim državljanima koji žive u centru grada da u vrijeme održavanja protesta opozicije izbjegavaju područja i ulice oko kancelarije albanskog premijera i bulevar Mučenika nacije, prenijeli su albanski mediji.

Protest u Albaniji se smatra pokušajem Beriše da "poentira" pred lokalne izbore u maju 2023. godine.

Beriši je zabranjen ulazak u SAD 2021. godine zbog korupcije. On negira bilo kakvo krivično djelo.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок