Šest osoba uhapšeno

Hapšenje Đukanovićevih saradnika

  • Извор: Танјуг
  • 12.07.2022. 22:52

Šest članova bivšeg Odbora direktora kompanije "Plantaže" uhapšeno je jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Slobode su lišeni Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Dušan Perović, Đorđije Rajković, Sead Šahman i Anica Hajduković.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je povodom hapšenja bivših članova Odbora direktora podgoričke kompanije "Plantaže", da se nada da nije riječ o revanšizmu zbog najave DPS-a da će uskratiti podršku aktuelnoj Vladi.

On je naveo da poznaje privedene, da je sa nekima prijatelj i da će biti potrebno mnogo argumenata da povjeruje da su prekršili zakon i radili suprotno interesima kompanije.

Crnogorski predsjednik kazao je da nova vlast nije bila u prilici, iako je priželjkivala, da njega izvede na optuženičku klupu.

"Zato je sada ideja da se iskreira što više drugih slučajeva, uvijek sa istim pitanjem: "To nije moglo bez Mila". To je tek teška stupidartija", rekao je Đukanović.

Vukotić je jedan od osnivača Univerziteta Donja Gorica zajedno sa predsjednikom Milom Đukanovićem, i bio je glavni kreator ekonomske politike u Crnoj Gori.

Mihailović je više decenija profesor na Ekonomskom fakultetu na Univerzitetu Crne Gore.

Oni se sumnjiče za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju. Iz policije je saopšteno da su pripadnici Specijanog policijskog odjeljenja izvršili pretrese na više lokacija u kojima je oduzeto više desetina hiljada evra.

Kamen spoticanja - Temeljni ugovor sa SPC?

Đukanović izjavio je da su sve partije koje su u aktuelnom Vladinom aranžmanu dobile uvjeravanje da se na prošloj sjednici Vlade neće glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC (Srpska pravoslavna crkva), već da će samo biti otvorena rasprava.

Na pitanje da li to znači da ih je premijer Dritan Abazović prevario, Đukanović je rekao da je on na sastanku rekao da će biti otvorena rasprava i da se Vlada neće izjašnjavati o tom aktu.

On je istakao da je Vlada napustila dogovor dajući prioritetnost sklapanju ugovora sa SPC u odnosu na nešto što su sporazumom definisani prioriteti prilikom formiranja vlasti, a to je prije svega bavljenje poslovima iz evropske agende.

Vlada je zvanično 8. jula saopštila da je usvojila Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora Crne Gore i SPC. Nakon toga je DPS najavio da će uskratiti podršku Vladi.