Zajedno sa Srbima

Hoće li Hrvati napustiti institucije?

  • Извор: АТВ
  • 09.04.2023. 19:10

Pokušavam da ubijedim Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH. U trezoru postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Srpska postane nezavisna država, poručuje Milorad Dodik. Šansa za razgovor, kaže , postoji i u tom dijalogu Sarajevo može nešto da izvuče.

"Ako mi sami budemo donosili odluke, neće dobiti ništa. Nudimo razgovor bez stranaca, da vidimo šta je moguće. Ako neće dijalog, svjesno biraju neizvjesnost. Da ne otkrivam sve detalje, reću ću dio: BiH će funkcionisati samo dok u njenim strukturama sjede sva tri naroda. Pokušavam da ubijedim Hrvate da jednokratno napustimo institucije BiH", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Predstavnici hrvatskog naroda, danas na poruke, moguće zbog praznika, nisu odgovarali. Javio nam se HDZ-ov Predrag Kožul, komentar kaže nema. Komentar su danas ipak imali Bošnjaci, iako njih niko ništa nije pitao. Ako neko iz SDA nasjedne na ovaj plan to neće biti kraj Dejtona već Bošnjaka,smatra Šemsudin Mehmedović. Nermin Nikšić na sve gleda kao da otvorenu prijetnju i udar na funkcionisanje institucija BiH.

"Ne volim kada se dokazujemo i prepucavamo kroz medije, a potpisali smo Sporazum na osnovu kojeg je formirano Vijeće ministara koje je za dva mjeseca pokazalo kako se može raditi u interesu svih građana u Bosni i Hercegovini", rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Dodikova izjava je posljednje upozorenje određenim politikama u Sarajevu, smatraju analitičari. Obećavajuće je bilo da konačno može funkcionisati poslije konstituisanja zajedničkih organa, međutim na putu su se našle blodake Bakira Izetbegovića i kriza zbog nemogućnosti formiranja institucija u drugom entitetu. 

"Sve je to proizvelo ovakvu reakciju gospodina Dodika i ja to shvatam kao ozbiljno upozorenje. Ja mislim da je ta institucionalna kriza u BiH došla do samog kraja. Dakle, pitanje je da li ona uopšte može da profunkcioniše ili će se ići u drugom pravcu potpune blokade, a onda to podrazumijeva neka nova rješenja koja bi još više usložnjavala tu krizu", rekao je Drago Vuković, sociolog i univerzitetski profesor.

Kriza bi tek mogla da usliejdi posebno ako se nametne zakon o imovini, sa kojom nema igranja - jasan je stav u Republici Srpskoj. A upravo to bi moglo da presudi da Srbi napuste zajedničke institucije. 

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)