Oštećen za novac

Hrvat nasjeo na prevaru: Pristao da bude poslovni saradnik pokojniku iz Libije

  • Извор: Телеграф
  • 10.01.2022. 16:39

Muškarac (53) prijavio je policiji u Rovinju da je prevaren za više hiljada kuna. Pojasnio je da ga je prije šest mjeseci kontaktirala osoba koja se predstavila kao državljanka Velike Britanije.

Rekla mu je da radi u banci i da za njega ima poslovni prijedlog od kojeg bi oboje mogli imati koristi.

- Rekla mi je da u banci ima pristup novčanim sredstvima pokojnih osoba iz Libije. Pojasnila je da su ta sredstva "zamrznuta", jer se nije javio niko od nasljednika. Ponudila mi je da će preko advokata pripremiti poslovnu dokumentaciju u kojoj ću ja biti naveden kao poslovni partner pokojne osobe. Pristao sam na njenu ponudu, a ona mi je tada tražila da uplatim naknadu kako bi se novčana sredstva deblokirala - kazao je 53-godišnjak policiji.

On je u tu priču, naivno, a i pohlepno povjerovao jer je s njim komunicirala preko adrese elektronske pošte jedne britanske banke. Stoga joj je uplatio više hiljada kuna, prenose hrvatski mediji.

Ipak, kada mu je ponovno tražila novac za plaćanje sudskih troškova, posumnjao je i zatražio od nje potvrdu da će primiti novac na svoj račun. Kada takvu potvrdu nije dobio, sve je prijavio policiji.

U policiji kažu da se sve okolnosti događaja utvrđuju i ponovo upozoravaju građane da budu oprezni kada komuniciraju s nepoznatim osobama, pogotovo kad te osobe od njih traže novac.

- Prije bilo kakve uplate novca, dobro provjerite sve informacije i zatražite nepristran finansijski savjet. Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčen povraćaj novca i veliku dobit jer se u takvim slučajevima po pravilu radi o prevarama. Ne samo da nećete ostvariti sigurnu zaradu, nego ćete i ostati bez svog novca. Ako sumnjate da biste mogli postati ili postanete žrtva prevare, prijavite događaj policiji na broj 192 - poručili su iz policije.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.