Nedostatak radne snage hronični problem

Hrvati krenuli u "lov" na sezonce iz BiH

  • Извор: Аваз
  • 27.01.2022. 21:38

Iako je potpuna nepoznanica kako će zbog pandemije izgledati predstojeća turistička sezona, ipak su iz susjedne Hrvatske već, čini se, kao nikad do sad, krenuli “u lov” na sezonske radnike u BiH.

Bolji uslovi

Tako Hrvati traže sve - od kuvara specijalista, do pomoćnih kuhara, mesara, konobara, šankera, barmena, sobarica, spremačica, kućnih majstora, animatora, spasilaca na bazenu i plaži...

Nedostatak radne snage za sezonske poslove u ugostiteljsko-turističkom sektoru hronični je problem u Hrvatskoj, a poslodavci budućim uposlenicima nude besplatan smještaj i plate, koje se, prema dosadašnjim informacijama, kreću od 1.000 do 2.500 evra za kuvare.

I dok su prethodnih godina iskustva sezonaca iz Hercegovine bila različita, dotle su u Udruženju ugostiteljskih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona svjesni činjenice da će brojni pokušati u Hrvatskoj pronaći bolje uslovi za rad.

Uspješna obuka

Emir Veledar, predsjednik Udruženja i konobar s višedecenijskim iskustvom, podsjeća da su u nekoliko navrata organizirali tromjesečne edukacije za zanimanja konobar i kuhar, kroz koje je prošlo na desetine mladića i djevojaka, a upravo s ciljem učenja osnova tih poslova.

- Svjesni smo da poslodavci iz Hrvatske odvlače našu radnu snagu, usljed čega su naši ugostitelji i hotelijeri na gubitku - kaže nam Veledar.

Kuvari na birou

Ukupno 3.840 kuhara je na birou rada. Zanimljivo, najviše ih je u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

(Avaz)

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина