Godinama organizuju okupljanje u Blajburgu

Hrvati razočarani što im nije dozvoljno održavanje mise za pomen ustašama

  • 08.03.2019. 22:00

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) u petak je izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na blajburškom polju te je u potpunosti odbacila i razloge koji se navode za takvu odluku.

"Dijecezanski upravnik biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Gugenberger, odlučio je ove godine da ne dopusti slavljenje mise zadušnice na blajburškom polju. Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u potpunosti ih odbacuje", ističe se u saopštenju HBK koje prenosi Hina.

Smatraju da "uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih".

Podsjećaju da su predstavnici HBK i Austrijske biskupske konferencije u nekoliko navrata razgovarali o obilježavanju blajburške tragedije. Takođe, navode i da se HBK uključila preko Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inostranstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH u organizaciju misnoga slavlja na blajburškom polju 2003. godine.

"Svih proteklih godina, euharistijsko slavlje je proticalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve", naglašava u saopštenju HBK.

Katolička Crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizovana, saopšteno je ranije u petak.

Sekretar biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Gugenberger smatra da misa koja se trebala održati 18. maja šteti ugledu Katoličke crkve i da je "postala dio manifestacije koja se politički instrumentalizuje i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije".

Austrija je od prošle godine pooštrila odnos prema skupu u Blajburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih poslanika u Evropskom parlamentu.

Nedavno je u Austriji stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz Nezavisne Države Hrvatske.

Hrvatske organizacije, uz podršku vlasti u Zagrebu, godinama organizuju okupljanje u Blajburgu, gdje odaju pomen mnogobrojnim ustašama i domobranima poginulim dok su bježali iz NDH, nakon zločina počinjenih nad Srbima, Јevrejima, Romima i antifašistima.

Dio evropskih medija nazvao je ta okupljanja najvećim neofašističkim manifestacijama nakon Drugog svjetskog rata.

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм