Иван Анушић

Хрватска планира увођење војног рока

  • Извор: Агенције
  • 09.02.2024. 18:36

Министар одбране Хрватске Иван Анушић данас је на конференцији за новинаре јасно поручио да се планира увођење обавезног војног рока, преносе хрватски медији.

- Ускоро ћемо имати три приједлога, тј. три сценарија дужине војног рока. Већ идуће седмице бисмо то требало да имамо. Након тога приједлози ће бити упућени на увид премијеру и предсједнику, па ће се с премијером договарати наредни кораци, како и на који начин, и од када проводити војни рок - рекао је министар.

- У овом тренутку нећемо говорити о трајању. Невјеројатно је да јавност више занима колико ће трајати умјесто какав му је смисао. Ове године нећемо стићи да уведемо војни рок, јер је потребан озбиљан инфраструктурни захват. То је велики логистички и финансијски пројект и треба га добро припремити. Кад крене, не смије бити никаквих застоја - поручио је он.

Војни рок ће морати да служе сви војни обвезници, како би научили војне вјештине, рекао је Анушић.

А када је ријеч о дужини војног рока, министар је изнио свој став да би три мјесеца било довољно за усвајање основне војне вјештине, што ће бити задатак оружаних снага.

Војници би требало да савладају баратање убојитим средствима, те стекну знање и усвоје тактику, у одбрани и нападу, а важан сегмент је и физичка припрема.

Он је додао да, "кад говоримо о онима који би ишли у обуку, то је око 17.000 младића".

Министар је истакао да у војним редовима има мјеста и за жене, али да за њих нема обавезног служења рока. Постоји и могућност приговора савјести, што значи да особа која се на њега позове, не мора да служи војни рок.

Анушић је навео да очекује отпор идеји увођења војног рока, али да су анкете показале да га је 73 одсто испитаних подржало.

Појаснио је и да сврха увођења војног рока није само одлазак у рат, него да се млади ресоцијализују на специфичан и другачији начин, те да промијене неке лоше навике и прихвате друге које би им унијеле позитивне новине у животу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм