Uputili protestnu notu

Hrvatska se žali Austriji zbog uklanjanja ustaškog grba sa spomenika "počasnog blajburškog voda"

  • Извор: СРНА
  • 05.05.2022. 22:12

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je protestnu notu Austriji zbog uklanjanja grba sa (ustaškim) prvim bijelim poljem na "šahovnici" sa spomen-kamena "počasnog blajburškog voda".

Hrvatska se žali Austriji zbog uklanjanja ustaškog grba sa spomen-kamena "počasnog blajburškog voda".

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je protestnu notu Austriji zbog uklanjanja grba sa (ustaškim) prvim bijelim poljem na "šahovnici" sa spomen-kamena "počasnog blajburškog voda".

Grb se nalazi na privatnom posjedu austrijskog udruženja "počasni blajburški vod", a razlozi i obrazloženje njegovog uklanjanja koje je iznijela Opštinska uprava Velkermarkta "neprihvatljivi su za Republiku Hrvatsku kako sa istorijskog tako i sa društvenog i političkog stanovišta", saopštilo je Ministarstvo.

U vezi sa pitanjem komemoracije u Blajburgu, hrvatsko Ministarstvo navodi da ona "neupitno mora biti posvećena isključivo sjećanju na poginule u okviru mise zadušnice kada se odaje počast hiljadama civilnih žrtava".

"Počasni blajburški vod uklonio je sporni natpis kako bi se izbjeglo nepoželjno povezivanje natpisa i grba na spomeniku", navodi se u saopštenju.

U noti je istaknuto da je "sam grb vijekovima bio sastavni dio heraldike Habsburške monarhije i kao takav često je istican na raznim istorijskim građevinama i u raznim spisima, pa nema i ne može imati protivustavne konotacije".

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ukazalo je, takođe, da je proglašenje `istorijskog` hrvatskog grba fašističkim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske kao i ugledu Hrvata koji žive i rade u Austriji, te stvorilo utisak da Hrvatska danas koristi protivustavne simbole. Takvo tumačenje Hrvatska najoštrije odbacuje", ističe se u saopštenju.

Spomenik "Blajburški počasni vod" u znak sjećanja na vojne formacije Nezavisne Države Hrvatske (NDH) promijenjen je u skladu sa preporukama federalnih i naredbama lokalnih austrijskih vlasti.

Na kamenu je do sada pisalo na hrvatskom "Čast i slava paloj hrvatskoj armiji u maju 1945", a na njemačkom "U znak sjećanja na pale Hrvate u maju 1945".

Prevod na njemački bio je lažan i kamufliran, dok je hrvatska varijanta otvoreno odavala počast vojsci jedne fašističke države unutar Hitlerovog bloka.

Pored natpisa je stajala hrvatska "šahovnica", hrvatski grb sa početnim bijelim poljem, koji je bio u upotrebi u vrijeme ustaškog zločinačkog režima Ante Pavelića, prenose mediji.

Sredinom marta su lokalne vlasti austrijske pokrajine Koruške najprije naredile da se sa kamena ukloni hrvatski natpis. Prije dva dana je uklonjen i grb. Na spomen-kamenu su sada ostali samo neutralni njemački natpis i veliki crni krst.

Takođe, okupljanja nacionalista i revizionista na Blajburškom polju su od ove godine potpuno zabranjena, na preporuku Odbora za unutrašnju politiku austrijskog federalnog parlamenta.

Hrvatski sabor i dalje ostaje pokrovitelj manifestacije na Blajburškom polju, s tim da se ona sada održava na groblju Mirogoj u Zagrebu i u Udbinama kod Zadra.

Zbog stalnih novoustaških i starorevizionističkih ekscesa, austrijski parlament je u julu 2020. ovlastio grupu specijalista za istorijsku i pravnu procjenu hrvatskog skupa u Blajburgu.

Rezultat njihove procjene, objavljen u novembru prošle godine, glasio je da hrvatska komemoracija u Blajburgu krši austrijski zakon kojim se zabranjuje nacističko delovanje i propaganda.

Odbor za unutrašnju politiku parlamenta je početkom marta zabranio skup, nakon čega je uslijedila i reakcija lokalnih vlasti u Klagenfurtu i Pliberku, te je sa spomen-kamena uklonjen sporni sadržaj.


(Foto: Facebook/Počasni bleiburški vod)
Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм