Hrvatska u panici: Pojavio se britanski soj, zaraženo trogodišnje dijete

  • 10.02.2021. 11:24

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa, među kojima je i trogodišnje dijete.

Doktor Darko Pušćenik upozorva sve da treba da se pripreme na treći talas koronavirusa, i dodaje da je pojava britanskog soja virusa očekivana, jer, kako kaže, virusi ne znaju za granice.

"To znači da očekujemo treći talas, prvi je bio prošlog proljeća, drugi smo imali ove zime i treći sad. Britanski soj je zarazniji, što je velika opasnost da će se širiti. To je sad trka sa vremenom, treba što prije vakcinisati ljude, da spriječimo virus da se širi. Treći talas nam ne gine", rekako je Pušćenik.

U Klinici za infektivne bolesti od 20. januara ukupno je sekvenciran 61 uzorak, a mutacije su nađene u uzorcima tri osobe - muškarca (50) i (34), kao i kod i troipogodišnjeg djeteta iz Zagreba.

O svemu su obavješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?