Miodrag Linta

"Hrvatska vodi specijalni rat protiv krajiških Srba"

  • Извор: СРНА
  • 04.09.2022. 17:00

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da je apsolutno jasno da Hrvatska neće odustati od specijalnog rata protiv pripadnika bivše JNA i Vojske i policije Republike Srpske Krajine sve dok Srbija ne počne da goni krivce za ratne zločine protiv srpskog naroda.

Linta je istakao da Hrvatska vodi specijalni rat protiv krajiških Srba putem svog pravosuđa punih 27 godina, od 1995. godine do danas.

Prema njegovim riječima, cilj Hrvatske je da stalnim pokretanjem krivičnih postupaka protiv pripadnika bivše JNA i Vojske i policije Republike Srpske Krajine cementira etničko čišćenje srpskog naroda i potvrdi lažni mit o srpskoj agresiji.

"Tužilaštva u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci skoro svaki dan otvaraju istrage protiv Srba na osnovu izjave bilo kakvog svjedoka da je neko nešto uradio, a zatim u većini slučajeva podižu optužnice", naveo je Linta.

On je dodao da sudovi u Hrvatskoj osumnjičenima Srbima za ratne zločine, na osnovu prijedloga tužilaca, određuju pritvor i izdaju potjernicu tako što napišu da ga nema na adresi posljednjeg boravišta i da ga zbog toga ne mogu saslušati.

"Skandalozna je činjenica da je hrvatskim sudovima za određivanje pritvora Srbima za ratne zločine i izdavanje potjernice, kao i za donošenje osuđujuće presude, dovoljna izjava bilo kakvog svjedoka da je neko nešto uradio. Dakle, ne pokušavaju preko međunarodno-pravne pomoći da pošalju zahjtev za njegovo saslušanje", pojasnio je Linta.

On je rekao da zbog toga krajiški Srbi nisu obaviješteni da je protiv njih otvorena istraga, određen pritvor i izdata potjernica.

Linta je dodao da hrvatski sudovi stalno zakazuju nova ročišta i rasprave osumnjičenim i optuženim Srbima bilo da su uhapšeni na osnovu potjernica ili je riječ o suđenjima u odsustvu.

"To potvrđuje više od 3700 krivičnih postupaka protiv Srba za ratne zločine, više od 2000 podignutih optužnica i blizu 700 presuda koje su najčešće zasnovane na pretpostavkama, lažnim dokazima i lažnim izjavama svjedoka optužbe", naglasio je Linta.

Prema njegovim riječima, prije nekoliko danatužilaštvo u Splitu podiglo je još jednu u nizu optužnica, ovog puta protiv trojice državljana Srbije zbog navodnog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Kninu 1991. godine.

Linta je istakao da ovdje nije riječ o osveti zbog podignute optužnice za zločin na Petrovačkoj cesti, već o planskim i politički motivisanim aktivnostima hrvatskih pravosudnih i policijskih organa.

"Apsolutno je jasno da Hrvatska neće odustati od specijalnog rata protiv pripadnika bivše JNA i Vojske i policije Republike Srpske Krajine sve dok Srbija ne počne da goni krivce za ratne zločine protiv našeg naroda", rekao je Linta.

On smatra da nadležni policijski i pravosudni organi treba da aktivno rade na prikupljanju dokaza, kao i da otvaraju istrage, podižu optužnice i organizuju suđenja u odsustvu za masovne i planske ratne zločine protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika na području današnje Hrvatske.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм