Miodrag Linta

Hrvatsko pravosuđe svojim odlukama legalizuje nasilje nad Srbima

  • 10.12.2019. 21:49

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je kao sramnu, ali očekivanu odluku opštinskog suda u Šibeniku da pusti na slobodu sljedbenike ustaškog pokreta koji su 21. avgusta fizički napali Srbe u selu Uzdolje kod Knina dok su u kafiću gledali fudbalsku utakmicu "Crvene zdezde".

"Ova odluka suda još jednom je potvrdila da hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i nepristrasno, već etnički motivisano pravosuđe koje svojim odlukama legalizuje ratne i nasilje nad Srbima", naglasio je Linta.

On je naveo da to potvrđuje i "skandalozna odluka državnog tužilaštva koje je podiglo optužnicu protiv sljedbenika ustaškog pokreta za fizički napad u Uzdolju zbog tobože nasilničkog ponašanja i nanošenja fizičkih povreda, a ne zbog krivičnog djela zločina iz mržnje".

"Gosti u kafiću `Petko` u Uzdolju su brutalno fizički napadnuti samo zato što su Srbi. Cilj fizičkog napada je bio da se Srbi dodatno zastraše i da im se pošalje jeziva poruka da im nema života u Hrvatskoj", saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona, čiji je Linta predsjednik.

Linta je istakao da se u Hrvatskoj gotovo svakodnevno dešavaju srbomrzački ispadi koji su dio dobro organizovane kampanje ustaških snaga čiji je cilj potpuna rehabilitacija ustaštva i NDH i protjerivanje preostalih Srba.

Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko dana uništavaju se ćirilični plakati predsjedničkih kandidata u Hrvatskoj koje je postavilo Srpsko narodno vijeće i ostavljaju poruke mržnje.

"Osim toga, ispisuju se novi srbomrzački grafiti i poruke mržnje u Zagrebu, Splitu i drugim hrvatskim gradovima kao što su `Maksovi mesari`, `Samo krvi četnika iz Knina`, `Ubij Srbina`, `Srbe na vrbe` i mnogi drugi", upozorio je Linta.

On je naglasio da hrvatska vlast svojim ponašanjem "ohrabruje ustaške snage da se ponašaju sve agresivnije i bezobzirnije jer znaju da za njih ne važe Ustav i zakoni".

"Jasno je da Hrvatska nije istinski demokratska država, jer se u njoj gotovo svakodnevno krše temeljne vrijednosti današnjeg svijeta, posebno ljudska prava, vladavina prava i antifašizam", dodao je Linta.

U petak, 6. decembra, iz istražnog zatvora puštena su desetorica napadača na goste u kafiću u selu Uzdolje, dok su ostali pušteni ranije.

Opštinsko tužilaštvo u Šibeniku podnijelo je 4. decembra Opštinskom sudu optužnicu protiv 15 hrvatskih državljana koji su 21. avgusta u Uzdolju napali Srbe dok su u kafiću gledali utakmicu beogradske "Crvene zvezde". Optužnica je podignuta zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja povreda.

Optuženima je na teret stavljeno da su maskirani fantomkama, majicama i maramama, sa drvenim i metalnim predmetima, štapovima i mačetom u rukama ušli u kafić u kojem su bili vlasnica i 18 gostiju, među kojima i djeca, te uz pogrdne riječi i psovke, razbijali inventar i fizički nasrnuli na goste.

Petoro gostiju, među kojima i jedno dijete, su povrijeđeni, a u kafiću je pričinjena velika šteta, prenosi portal "Indeks".

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм