Teški uslovi

Jedini grad u Hrvatskoj bez trgovine

  • Извор: Агенције
  • 15.11.2021. 16:19

Jedina trgovina u Čabru dijelom je izgorjela u septembru ove godine i od tada se građani i njihov gradonačelnik Antonio Dražović bore za nekakvo rješenje.

Trenutno su prisiljeni putovati kilometrima po osnovne namirnice. 

"Ovdje je većina starije populacije, onaj ko ima auto i nekog mlađeg da mu nabavlja stvari, taj je u redu, a ko nema nikoga, tome je teško, ustvari teško je moliti. Fabrika je bilo, svega je bilo, zaposlenih ljudi. Mravinjak. Kino smo imali. Svašta smo imali, sad nemamo ništa",  ispričala je za RTL Anđelka Turk iz Čabra. 

Stanovnicima je život postao mnogo teži kad je 10. septembra izbio požar u skladištu trgovine. Njima svakodnevno dolazi kombi s namirnicama, međutim stanovnici ističu kako to nije dovoljno te da je znatno skuplje.  

"Moraš ići autom jedno pet, deset kilometara, i onda kupiš i više nego što treba i ono što ne treba",  kaže Davor Žakić. 

Uspavani grad

Uspavani grad pokušava oživjeti gradonačelnik Antonio Dražović kojem je uspjelo postići da se trgovina opet otvori, ali to će biti tek za mjesec dana. 

 "To uključuje i administrativnu proceduru. Treba doći statičar, treba napraviti procjenu štete, tu su osiguravajuća društva, tako da postoji razuman rok u kojem se očekuje da će to potrajati", kazao je Dražović.

Grad Čabar smješten je u zapadnoj Hrvatskoj, na krajnjem sjeveru Primorsko-goranske županije. Područje grada Čabra predstavlja područje bivše opštine Čabar koja uključuje pet većih mjesta bivše opštine i to Čabar, Prezid, Tršće, Gerovo i Plešce te ostala manja mjesta i zaseoke.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine na području grada Čabra ima 4.387 stanovnika.

Trend broja stanovnika zadnjih godina bilježi stalno opadanje te je natalitet manji od mortaliteta. Razlog tome jest slaba  povezanost i teški uslovi života.

Тагови: