Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski

Joanikije: Molim se za mir u Ukrajini

  • Извор: СРНА
  • 09.01.2023. 22:54

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije istakao je večeras da se Srpska pravoslavna crkva moli Bogu za mir u Ukrajini, zemlji koja je osveštana mnogim Božijim ugodnicima i mučenicima za vjeru pravoslavnu.

"Mi ne možemo ničim drugo naročito pomoći nego da se molimo Bogu da vrati mir", rekao je mitropolit Joankije, koji je u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru primio izbjeglice iz Ukrajine, na praznik Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana.

On je izrazio nadu da će to vrijeme brzo doći i da se vrate svojoj otadžbini svi koji su morali da je napuste.

Mitropolit Joanikije naveo je da je riječ o milionima izbjeglih Ukrajinaca i da je Gospod sa njima koji stradaju u ove dane.

Osvrnuvši se na stradanje srpskog naroda kroz istoriju, Mitropolit Joanikije je ukazao i na nedavna stradanja Srba, posebno na Kosovu i Metohiji, gdje vjekovima trpe nepravde i iskušenja.

"Evo za sami Božić, bilo je pucanja na srpsku djecu na Kosovu i Metohiji, prebijanja vjernika koji su se vraćali sa molitve. Ali Bože moj, nosimo svoj krst i tako pokazujemo da smo hrišćani, ne mrzimo, ne dozvoljavamo da se mržnja useli u naša srca", rekao je mitropolit Joanikije.

On je poželio da Gospod Bogomladenac Hristos izlije svoj mir na cio svijet, i na Crnu Goru, a posebno na blagoslovenu Ukrajinu i na njen vjerujući pravoslavni narod.

Mitropolit Joanikije je ovom prilikom odraslima uručio prigodne poklone, a mališane obradovao božićnim paketićima.

Crkvena opština Bar je upriličila prazničnu večeru, koju su uljepšala djeca iz Ukrajine koja su pjevala ukrajinske kaljatke /božićne pjesme/.

Тагови: