Do Kvon

Kako je u Crnoj Gori uhapšen "kralj kriptovaluta"

  • Извор: вијести.ме
  • 25.03.2023. 12:00

Avion privatne kompanije "Alliance Jet", spreman za let do Dubaija, čekao je prije dva dana na podgoričkom aerodromu Do Kvona, ali on nije prošao dalje od pasoške kontrole - graničnom policajcu koji je provjeravao njegova dokumenta upalila se aplikacija "Find" sa upozorenjem - "uhapsiti".

U obrazloženju zahtjeva za hapšenje pisalo je i da ga potražuje kancelarija Interpola u Seulu zbog višemilionske prevare.

Inspektori kojima je državljanin Južne Koreje predao pasoš Kostarike, odmah nakon toga kontaktirali su kolege iz Interpola u San Hoseu.

"I dobili odgovor da se navedeno lice ne pojavljuje u njihovim podacima u nacionalnom prebivalištu, a da identifikacioni broj 8-0090-0088 pripada drugoj osobi. Odgovorili su i da pasoš za koji su tražili provjeru nije registovan u njihovoj zemlji", saznaju “Vijesti” iz istrage.

Pregledom njegovog prtljaga inspektori su pronašli i putne isprave Belgije i Južne Koreje. Provjerama je utvrđeno da su i belgijske isprave koje je posjedovao Kvon falsifikovane.

"Pregledom ručnog prtljaga državljanina Južne Koreje Han Čang Juna pronađene su putne isprave Koreje na njegovo ime i putna isprava i lična karta Belgije izdata na ime Vang Tomas... Utvrđeno je da su belgijske isprave falsifikovane", dodaje izvor.

Kvon i njegov sunarodnik uhapšeni su nakon toga i osumnjičeni za krivično djelo falsifikovanje putne isprave.

Po nalogu osnovnog državnog tužioca Harisa Šabotića od njih su oduzeta tri laptop uređaja i pet mobilnih telefona.

Inspektori su utvrdili i da crnogorski granični policajci nisu evidentirali kada su dvojica bjegunaca ušla u Crnu Goru.

Iako je za njima raspisana potjernica zbog krivičnog djela kriminalno udruživanje, a za Kvonom, nekadašnjim, kako ga zovu, “kraljem kriptovaluta”, i zbog optužbi za prevaru tešku 40 milijardi dolara, oni nisu saslušani po tom osnovu.

Tvrde da su im pasoši originalni

Crnogorske pravosudne vlasti traže da prvo odgovara zbog krivičnog djela falsifikovanje, koje Kvon i Jun negiraju.

Njih dvojica prvobitno su saslušani u tužilaštvu, u noći između četvrtka i petka.

Pred tužiocem su negirali izvršenje krivičnog djela i tvrdili da su na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica koristili ispravne i originalne pasoše.

Kvon je, saznaju “Vijesti”, rekao da ne želi ništa drugo da kaže dok se ne provjeri ispravnost pasoša koji posjeduje.

Tužilac Šabotić odredio im je zadržavanje i predložio sudiji za istragu Osnovnog suda u Podgorici da ih pošalje u Istražni zatvor.

Prema njegovoj ocjeni, postoje posebne okolnosti koje ukazuju da bi osumnjičeni, za slučaj da se nađu na slobodi, pobjegli i na taj način ometali postupak - jer ih za teritoriju Crne Gore ne vezuju nikakve društvene i socijalne veze.

"Zbog čega je zadržavanje po stanovištu državnog tužioca opravdano i na zakonu zasnovano. Očigledno je da se radi o licu koje posjeduje više putnih isprava i dokumenata koje mu mogu poslužiti za lakše kretanje sa jedne na drugu lokaciju, u relativno kratkom i bliskom vremenskom intervalu", napisao je tužilac.

On je ocijenio i da je nužno zadržati ih dok njihov identitet ne bude nesumnjivo utvrđen, ali je to učinjeno juče.

Iz Uprave policije su, saopštivši da je identitet Kvona i Juna utvrđen, objasnili da će po okončanju postupka pokrenutog zbog krivičnog djela falsifikovanje, njih dvojica biti sprovedeni sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici:

"Radi daljih postupanja shodno međunarodnoj potjernici NCB Interpola Seul", rečeno je.

Tražili prevodioca

Postupak za falsifikovanje juče je, međutim, nakratko prekinut.

Sudija za istragu koji je trebalo da odluči o prijedlogu tužilaštva da ih pošalje u pritvor odbio je da im obezbijedi prevodioca za južnokorejski jezik, nakon čega je branilac državljana Južne Koreje, advokat Branko Anđelić, tražio izuzeće postupajućeg sudije.

Iako su nakon tog zahtjeva pokušali da pronađu prevodioca, sudijama to nije pošlo za rukom, zbog čega se državljani Južne Koreje nisu izjašnjavali na navode krivične prijave.

Sudija za istragu Miladin Pajović odredio im je pritvor do 30 dana, a branilac Kvona i Joona najavio je da će se žaliti na tu odluku.

"Mojim klijentima je onemogućeno pravo na odbranu i to na način što im nije obezbijeđen prevodilac za maternji jezik, zbog čega se nisu ni mogli izjasniti na navode krivične prijave. Sudija je uprkos tome, ali i činjenici da im je utvrđen identitet, odlučio da im odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva. Na tu odluku izjaviću žalbu u propisanom roku”, rekao je Anđelić.

Kvona traže mnogi

U junu prošle godine, južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je Do Kvon otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju, napustivši Singapur.

Podsjećaju da je crvena Interpolova potjernica međunarodni pravni nalog zemljama širom svijeta da pronađu i privedu osobu koju očekuje izručenje, predaja ili neke slične pravne radnje.

Kvon je, pišu, ranije negirao da se krije, ali nije otkrio gdje se nalazi.

"Nisam 'u bjekstvu' ili bilo šta slično - sa bilo kojom vladinom agencijom koja je zainteresovana da nam se obrati u potpunosti sarađujemo i nemamo šta da krijemo", tvitovao je on u septembru prošle godine.

40 milijardi dolara teška je prevara sa kriptovalutama za koju južnokorejske vlasti terete Do Kvona. Tridesetednogodišnji Kvon optužen je za prevaru i kršenje pravila tržišta kapitala, poslije kraha tera i luna tokena u maju prošle godine.

Stejblkoini su dizajnirani tako da im je relativno fiksna cijena i obično su vezani za robu ili valutu u stvarnom svijetu, ali vrijednost tere je pala tokom ovogodišnjeg šireg kraha kriptovaluta.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.