Ključni poslanik se predomislio: Bez kvoruma za nepovjerenje vladi Zaeva

  • Извор: Агенције
  • 11.11.2021. 20:18

Sjednica Skupštine Sheverne Makedonije na kojoj je danas trebalo glasati o nepovjerenju vladi premijera Zoran Zaeva prekinuta je i nastavak je neizvjestan.

Zasjedanje je prekinuto jer nije bilo kvoruma i mogućnosti da se utvrdi dnevni red. Potpredsjednik Sobranja Fadil Zendeli je najavio da će u toku dana biti saopšteno kada će se sjednica nastaviti.

Opoziciona VMRO-DPMNE je prethodnih dana najvljivala da su ona i druge opozicione stranke osigurale 61 glas u parlamentu za rušenje Vlade. Vladajući Socijaldemokratski savez (SDSM) premijera Zorana Zaeva poručio je, međutim, da će pokušati zadržati podršku neophodnih najmanje 62 poslanika.

U Sobranju u četvrtak, dok su prebrojavani prisutni poslanici, pokazalo se je međutim da ih je na sjednici samo 60, iako su na sjednicu stigla čak i dvojica poslanika koji su pozitivni na Kovid-19, pa su u parlament došli obučeni u specijalne skafandere.

To nije bilo dovoljno da bi se izglasalo nepovjerenje Vladi. Salu je na samom početku sjednice napustio i predsjednik Sobranja Talat Džaferi, konstatujući da je tu, zajedno sa njim, samo 61 poslanik, kao da je i on sam protiv prijedloga o nepovjerenju Vladi.

Ključni poslanik se predomislio

Do ovakve situacije je došlo jer je poslanik Kastriot Redžepi iz albanske partije Besa prije sjednice povukao potpis sa inicijative o ostavci Vlade.

"Jedan od glavnih razloga za to je činjenica da je za mene i Besu najvažnija evroatlantska integracija Sjeverne Makedonije", napisao je Redžepi na svom Facebook profilu, obrazlažući zbog čega se predomislio.

"S obzirom na politički momentum, nakon odlaganja ostavke premijera Zaeva, za dobro procesa i snažnih signala strateških partnera SAD i EU koji su mi bili dostavljeni od visokih diplomatskih predstavnika, da u decembru imamo odlične šanse da dobijemo datum za početak pregovora sa EU, odlučio sam da ne učestvujem na sjednici na kojoj se trebala donijeti odluka kojom bi se doveo u pitanje ovaj vitalni nacionalni i državni cilj", napisao je Redžepi.

Poslije toga, predsjednik partije Besa Biljal Kasami je izrazio sumnju da poslanika Kastriota Redžepija drže negdje silom da ne bi mogao doći u Sobranje i glasati za obaranje Vlade. On je policiju prijavio nestanak poslanika.

Lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je izjavio da će čekati do ponoći, kada ističe mogućnost prema Poslovniku Sobranja, da se poslanik Redžepi pojavi i da se sjednica nastavi i glasa o nepovjerenju Vladi.

"Ne znamo šta se fizički događa sa čovjekom, da li je negdje protiv svoje volje ili je dobrovoljno tamo. Ovo je sram za demokratiju", rekao je Mickoski.

Premijerovo predomišljanje

Zoran Zaev, premijer i lider SDSM-a, još u toku kampanje prije drugog kruga lokalnih izbora, najavio je da će podnijeti ostavku ukoliko kandidat vladajuće koalicije za gradonačelnika Skoplja Petre Šilegov izgubi na izborima.

Na kraju izbornog dana 31. oktobra, kada je već bilo jasno da dotadašnji gradonačelnik Šilegov neće ostati na toj funkciji, Zaev je na pres konferenciji izjavio da podnosi ostavku i na funkciju premijera i na funkciju lidera SDSM-a.

Zaev: Ostajem na poziciji premijera Sjeverne Makedonije

Međutim, u narednih nekoliko dana on nije formalno podnio ostavke, a prije nekoliko dana, nakon sjednica Centralnog i Izvršnog odbora SDSM-a, Zaev je promijenio odluku.

"Imamo odluku Centralnog odbora za odlaganje ostavki. O mojim ostavkama niti se diskutije, niti se odlučuje. Kada sam ih najavio 31 oktobra, potvrdio sam da ostajem da bi se održala većina, a ako može i da se pojača. Očekujem da se parlamentarna većina stabilizuje, naročito ona većina koja je za EU, za multietničko društvo. Te večeri sam rekao da ostajem u ovom periodu da pomognem u održavanju većine", rekao je Zaev nakon partijskih sastanaka u utorak, 9 novembra.

Zoran Zaev je na čelo partije došao u 2013. godini, kada je zamijenio Branka Crvenkovskog. Od 2017. godine je predsjednik makedonske Vlade, piše "Radio Slobodna Evropa".

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм