Crna Gora

Knežević: Srbi ne smiju u vladu jer ne priznaju tzv. Kosovo i vole Rusiju

  • 04.09.2023. 15:16

Proces formiranja vlade mandatara Milojka Spajića u ovom trenutku više podsjeća na antidramu "Čekajući Godoa" nego na realizaciju izborne volje građana od 11. juna, kaže za "Novosti" Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalcije "Za budućnost Crne Gore".

"Spajićeva potreba da istovremeno pregovara sa svima i da svima nudi isto u potpunosti anulira izborne rezultate. Još ako tome dodamo pritisak jednog broja ambasadora, postavlja se pitanje da li su u Crnoj Gori ubuduće potrebni izbori, ako se odluke donose isključivo na štetu njenih građana. Zato smatram da Spajić u ovom trenutku ima najveću odgovornost da pregovore vrati na početak, ili da vrati mandat predsjedniku države Jakovu Milatoviću kako bi neko pokušao da formira vladu. Ukoliko je i ovo nemoguće, onda po mom mišljenju treba izabrati tehničku vladu koja će organizovati nove izbore", smatra Knežević, ocjenjujući da oni koji su najviše profitirali od 30. avgusta 2020. ovakvim formiranjem vlade čine sve da od tog datuma ostane samo opušak.

Na pitanje može li doći do novog dogovora kako bi u vladu bili uključeni ZBCG, ali i sve partije pobednice iz 2020, Knežević kaže da uključivanje u vladu političkih subjekata koji su bili i ostali Đukanovićeva elitna garda suštinski bi značilo povratak Mila Đukanovića, te da nema dilemu da bi on bio najsrećniji sa ovako formiranom vladom.

"Suština je jasna i političkom laiku, eliminisanjem koalicije ZBCG iz buduće vlade, više nema ni 30. avgusta, a to je izgleda mnogima cilj - da vrate Crnu Goru u đukanovićevsko doba sveopšte propasti", rekao je Knežević.

"PES već duže vrijeme ne funkcioniše kao jedinstven politički subjekt. Činjenica da Milatović i Spajić mjesecima nemaju nikakvu komunikaciju, i da se Milatović protivi Spajićevoj namjeri da vrati DPS u vladu preko njegovih dokaznih satelita, dovoljno govori da je cijepanje ove stranke u toku. Većina stranaka koje sad Spajić želi u svojoj vladi aktivno i javno je podržao Đukanovića. Glasale su i za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim je bila oduzeta imovina SPC. I Sad Spajić sumnja u našu iskrenost, a ne sumnja u iskrenost onih koji su sve vrijeme bili protiv njega, a koji su čak i srušili vladu u kojoj su on i Milatović bili ministri", rekao je Knežević.

Na podsjećanje da je tokom kampanje kružila priča da će vladu sastavljati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da se miješa u "crnogorske stvari", Knežević kaže da svakodnevno pominjanje Srbije i Vučića predstavlja klasičan odraz provincijalne iskompleksiranosti i frustracije, način da se pronađe dežurni krivac za sopstvenu nesposobnost i podanički mentalitet.

"Pritom, niko ne smije da spomene nejmačkog ambasadora u Crnoj Gori, izvjesnog Fletena. I kao što major Kriger iz 'Otpisanih' izdaje naređenja Nedićevim agentima u lovu na Prleta i Tihog, tako i njegova ekselencija izdaje naredbe većini aktera na političkoj sceni, javno saopštavajući da Srbi iz ZBCG ne smiju u vladu zato što ne priznaju tzv. Kosovo i vole Rusiju. I nije problem što im her Feltenb naređuje, već što ga većina sluša sa pozornošću", naglasio je Knežević.

U PES ima i odgovornih

"Uvjeren sam da PES ima dovoljan broj odgovornih, hrabrih i državatvornih funkcionera i članova koji ne podržavaju Spajićev naum da vrati DPS na vlast. Među njima su pored Jakova Milatovića i poslanice Ćinćurova i Pejovićeva, koje zaslužuju svako poštovanje. Zato se ovih dana s pravom postavlja pitanje da li bi PES dobio ovoliki procenat podrške da je Spajić u izbornoj kampanji javno saopštio da namjerava da formira vladu sa dokazanim koalicionim partnerima DPS", istakao je Knežević.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина