Kninski hram Svetog Đurđa ponos Srba

  • 06.01.2021. 09:01

Najstariji kninski hram posvećen je Svetom velikomučeniku Georgiju, a sagrađen je daleke 1468. godine, na temeljima još starijeg hrama. Ovu svetinju narod naziva "crkvom Svetog Đurđa", a u njoj je sahranjen vitez Јovan Sinobad.

Na Sinobadovoj glavici, u Kninskom polju, već više od 550 godina stoji pravoslavni hram posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju, u narodu poznatiji kao Hram Svetog Đurđa.

Svojim položajem, istorijom i duhovnim značajem, neumorno bdije nad pravoslavnima Sjeverne Dalmacije, okupljajući pod svojim svodovima, kako u prošlosti, tako i danas, sve one koji traže Gospoda, bivaju u prošlosti duhovni oslonac i nacionalni ponos.

Svakako najznačajnija porodica u Kniinskoj Krajini jeste porodica Sinobad, po kojoj se i mjesto na kojem se nalazi hram Svetog Đurđa naziva Sinobadova Glavica. Najznačajniji predstavnik ove porodice je Јovan Sinobad, čiji se grob danas nalazi u samom hramu.

U svojoj dugoj prošlosti hram Svetog Georgija doživio je brojne uspone i padove, koji ga je podigao ali i obnavljao sa vjerom.

Na ovom mjestu Sveta Liturgija služi se najmanje 550 godina.

Bez obzira na ono dobro i na ono loše, koje vrijeme sa sobom neumitno nosi, bogosluženje je jedina konstanta ovoga hrama, u kojem se slavi Preproslavljeni Gospod i vjernici prisajedinjuju s Njim kroz Sveto Pričešće na Svetoj Liturgiji.

Kninski hram Svetog Đurđa bio je i ostao ponos kninskih Srba, ali i tihi svjedok burnih vremena, značajnih ličnosti a iznad svega pravoslavne vjere, koja je u ovim krševitim krajevima opstajala uprok svemu.

Tako će, vjerujemo, biti i u budućim godinama i vijekovima, sve do Drugog dolaska Hristovog!

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.