Skupština Crne Gore

Ko će biti na čelu parlamenta ako Bečić bude smijenjen

  • Извор: СРНА
  • 07.02.2022. 11:38

Ukoliko predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić bude razriješen sa te funkcije, na čelu parlamenta do izbora novog predsjednika biće potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić (DF).

Prema Poslovniku Skupštine Crne Gore (član 16), ako je predsjedniku parlamenta prestao mandat prije isteka vremena na koje je biran, njegovu dužnost do izbora novog predsjednika, vrši potpredsjednik Skupštine iz kluba poslanika koji ima veći broj poslanika.

Potpredsjednici Skupštine su Branka Bošnjak (Pokret za promjene), Strahinja Bulajić (Demokratski front - DF) i Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka), pa bi tako u slučaju razrješenja Bečića njegovu dužnost preuzeo Bulajić, s obzirom da DF ima više poslanika od Pokreta za promjene i Bošnjačka stranka.

U Poslovniku piše i da će u slučaju prestanka funkcije predsjedniku Skupštine prije isteka vremena na koje je biran, parlament na istoj, a najkasnije na narednoj sjednici, započeti postupak izbora novog šefa Skupštine.

Crnogorski parlament danas će na vanrednoj sjednici, koja je zakazana za 10.00 časova, a još nije počela, raspravljati o prijedlogu za razrješenje predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

Prijedlog za razrješenje potpisalo je 38 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da će DF tražiti odgađanje današnjeg zasjedanja Skupštine, kako bi pokušali još jednom da dođu do dogovora u skupštinskoj većini.

Iz Demokrata je najavljen protest u srijedu, ako dođe do smjene Bečića.

Тагови: