Објављено

Колико је Словенија вратила људи са границе

  • Извор: Индекс
  • 22.10.2023. 13:41

Словенија је након поновног увођења контроле на граници с Хрватском и Мађарском од суботе са границе вратила 20 особа, рекли су данас министар унутрашњих послова Боштјан Поклукар и директор полиције Сенад Јушић приликом посјете граничном прелазу Обрежје.

Поклукар очекује да ће се контроле морати продужити.

Он је рекао да полиција на граници проводи селективну контролу, "али њихов рад је ефикасан". 

Додао је да су открили кријумчара на граничном прелазу на подручју Полицијске управе Ново место. 

"Људи који живе с обје стране границе не осјећају веће посљедице контроле", додао је. 

Министар је наговијестио да ће се мјера, која је уведена у суботу на десет дана, морати продужити због терористичких пријетњи.

"Сукоб на Блиском истоку је непредвидив, не знамо како ће се развијати. И због тога смо још опрезнији. Вјерујем да су те мјере исправне, а прије свега пропорционалне", истакао је. 


Становници Газе се боре са новим проблемима

Становници Газе се боре са новим проблемима

У наредним данима очекује интензивну међународну сурадњу на том пољу.

Почетком новембра одлази у Трст, гдје ће се састати с италијанским и хрватским колегама, а такође почетком новембра примиће министра безбједности БиХ с којим ће разговарати о могућностима мисије Европске граничне и обалске страже (Фронтекс) у БиХ. 

"То су активности које спроводимо како за сигурност Словеније, тако и за сигурност земаља Западног Балкана и наравно ЕУ", истакао је Поклукар, преноси "Индекс".

Он је рекао да се према посљедњим подацима смањио број илегалних прелазака границе, што је резултат доброг рада и сарадње словеначке и хрватске полиције, као и преласка у јесен и зиму, кад се тренд уобичајено смирује.

Према његовим ријечима, илегалних прелазака има на свим границама и ако се више контролшу гранични прелази, биће више прелазака на зеленој граници "јер кријумчари увијек пронађу пут".

"Полиција ће ту бити још активнија, наравно у сурадњи с другим полицијама", најавио је.


Објављена прогноза до четвртка: Колико ће

Објављена прогноза до четвртка: Колико ће "потрајати" сунце?

Јушић је појаснио да је главни фокус словеначке полиције на граници с Хрватском и Мађарском превенција тероризма, екстремизма и прекограничног криминала, уз обезбјеђивање проточности саобраћаја и олакшавање живота људима у пограничном подручју.

Како је навео, од суботе је словеначка полиција забранила улазак у Словенију за 20 особа. 

"Ријеч је о држављанима трећих земаља који нису испунили услове", додао је.

Потврдио је да се новом мјером нису смањиле активности полиције на зеленој граници, као ни активности мјешовитих словеначко-хрватских патрола на спољним границама шенгенског простора које бдију над организованим криминалним групама или кријумчарима.

Словенија је у суботу увела контролу границе с Хрватском и Мађарском због повећаних терористичких ризика, који ће трајати до 30. октобра, након чега влада може продужити ову одлуку.

Из истог разлога Италија је у суботу увела контролу на граници са Словенијом и Аустријом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина