Oštre reakcije na izjavu Antonija Tajanija

Kolinda odgovorila Tajaniju: Obavijestiću italijanske i evropske institucije

  • 11.02.2019. 20:08

Hrvatski državni vrh oštro je reagovao na izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj je slavio italijansku Istru i Dalmaciju.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da su revizionizam i iredentizam neprihvatljivi.

"Temelji Evropske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje menjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom. O tome ću izvijestiti italijanske i evropske institucije", izjavila je Grabar-Kitarović, prenosi hrvatski N1. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije da je iznenađen Tajanijevom izjavom i najoštrije je osudio, naglasivši kako ona "ima naznake teritorijalnih pretenzija i revizionizma", prenosi Index. 

On je dodao da se toj izjavi najoštrije protive i Vlada i HDZ koji je dio političke grupacije Evropskih naroda, kao i Forca Italija, stranka bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija u kojoj je i Tajani. 

"Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimerena, te smo zatražili pojašnjenje", rekao je Plenković. 

On je dodao da nije očekivao takvu izjavu od Tajanija s kojim je, kako kaže, dosad imao vrlo kvalitetan odnos, u svim mogućim situacijama saradnje. 

Iz Tajanijevog kabineta poručili su da je on govorio u istorijskom kontekstu, a predstavnik njegovog kabineta rekao je da Tajanijeva izjava nije dobro interpretirana, kao i to da on ništa loše nije mislio.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)