Svi imaju interese

Koriste trgovinu i politiku kako bi učvrstili uticaj na Balkanu

  • 21.08.2018. 09:31

Austrijski list Standard piše da i Evropska unija, Rusija, Kina, SAD i Turska koriste trgovinu i politiku kako bi učvrstili uticaj na Balkanu.

Navodi se da Rusija ne želi da Makedonija uđe u NATO i da zbog toga nastoji da podrije istorijski sporazum Grčke i Makedonije o rješenju spora oko imena. Podsjeća se da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno objavio da su grčki biznismeni, simpatizeri “ruske stvari”, pokušali da podmite ljude da izazovu nasilje u Makedoniji.

Bečki list piše da su službenici ruske ambasade u Atini čak pokušali da novcem privole političare, poslovne ljude i monahe na Atosu da djeluju protiv rješenja pomenutog spora oko imena i podsjeća da je Atina u julu protjerala te diplomate, nakon čega je i Moskva pokušala da protjera grčke diplomate, a Atina je poslije toga povukla ambasadora iz te Moskve.

Dnevnik navodi da analiza investicija i odnosa pokazuje da su države Jugoistočne Evrope odavno duboko povezane sa EU, pri čemu je i dalje najjači politički uticaj Zapada. Navodi se da mnoge zemlje ipak nisu u EU, a Rusija pokušava da iskoristi taj vakuum da bi ostvarila uticaj iz geopolitičkih razloga.

Direktor Centra za Jugoistočnu Evropu na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber za Standard kaže da su to omogućili nedostatak angažovanja EU i ambivalentan stav SAD.

– Rusija koristi slabost drugih – navodi Biber.

On ocjenjuje da rusko djelovanje u Grčkoj ipak svjedoči o sve većoj nervozi Moskve.

– U slučaju implementacije sporazuma Grčke i Makedonije i normalizacije odnosa Srbije i Kosova, Rusija bi izgubila važne adute. Ostala bi im još samo Bosna za izazivanje nevolja – tvrdi Biber.

Standard piše da se u Bosni i Hercegovini to ometanje odavno i prilično snažno osjeća i iznosi tvrdnju da je Putinov najbolji vazal na Balkanu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji koji prema ovom listu čini sve da spriječi integraciju BiH u NATO ili EU.

Dnevnik navodi da je u BiH, međutim, aktivna i turska vlada. Navodi se da se putem medija kao što su Stav, Faktor i novinska agencija Anadolija, sprovodi hajka na pristalice propovjednika Fetulaha Gulena i podsjeća da je prilikom najnovije posjete turskog predsjednika Sarajevu u maju Izetbegović je izjavio da je Erdogana poslao “Alah”.

Navodi se da Turska u BiH finansira prije svega obnavljanje džamija i vrši kulturnopolitički uticaj, a da je Kosovo još podložnije uticaju Ankare.

Austrijski list podsjeća da je turska obavještajna služba u martu otela u Prištini šest turskih državljana bliskih Gulenovom pokretu Hizmet.

Navodi se da Kina, koja se ekonomski intenzivno angažuje, vidi region u prvom redu kao faktor koji treba da joj omogući ulazak na zapadnoevropsko tržište.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм