Saobraćajna nesreća u Hrvatskoj

Krenuli za Međugorje: U poljskom autobusu bila i tri svešetnika i šest časnih sestara

  • Извор: Агенције
  • 06.08.2022. 13:45

U autobusu koji je rano jutros sletio s autoputa u Hrvatskoj, prilikom čega je stradalo 12 ljudi, među putnicima su bila i tri sveštenika te 6 časnih sestara, objavili su posljski mediji a prenijeli hrvatski.

Prema informacija sa kojima raspolažu zvančnici, autobus sa državljanima Poljske išao je u Međugorje u BiH.

Na mjestu nesreće poginulo je 11 osoba, a 32 su zbrinute u bolnicama u Varaždinu, Zagrebu i Čakovcu. 

„Nažalost, još jedna osoba koja je bolnički zbrinuta u međuvremenu je preminula, tako da u ovom trenutku imamo 12 osoba koje su izgubile život u ovoj prometnoj nesreći“, rekao je Davor Božinović,  ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

On je dodao da jepredsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković razgovarao s poljskim premijerom Moravieckim i izrazio mu je saučešće, kao i porodicama i narodu Poljske.

Plenković je na Twitteru objavio da je povodom nesreće razgovarao s poljskim kolegom. 

"U ime vlade izrazio sam saučešće porodicama poginulih, izvijestivši da su sve službe anagažovane i da se povrijeđenima pruža pomoć", napisao je Plenković.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman takođe je, u razgovoru sa svojim poljskim kolegom Zbignivom Rauom, izrazio saučešće povodom tragične saoraćajne nesreće poljskog autobusa na autoputu A4 kod Brezničkog Huma.

Grlić Radman je na Twitteru objavio da je u razgovoru s Rauom "iskazao nadu u brz oporavak unesrećenih", te naglasio da "nadležne službe pružaju svu potrebnu pomoć". 

"Hrvatski narod solidaran je s Poljskom i njenim građanima", napisao je Grlić Radman na Twitteru.

Direktorica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević dodala je da je bilo angažovano 14 timova hitne pomoći iz Varaždinske, te po jedan iz Zagrebačke i Međimurske županije.

„Oni su dobili dojavu u 5.35, prvi tim je bio u 5.48 na licu mjesta i u konačnici smo proglasili akciju završenom u 7.55. Tokom to malo vremena je 18 pacijenata, koji su bili izrazito teško povrijeđeni, prevezeno u zagrebačke bolnice, Dubravu, Rebro i Traumatološku“, kazala je Grba-Bujević.

Vlasnik autobusa: U šoku sam

Iz poljskih izvora Jutarnji list saznaje više informacija o slijetanju poljskog autobusa. Izlet je organizovalo bratstvo Sv. Jozef (Bratztwo swietego Jozef). Poljski hodočasnici okupili su se iz raznih gradova širom zemlje, a svoje putovanje započeli su iz Čenstohove, grada na jugu Poljske poznatog po marijanskom svetilištu. Po svemu sudeći, većina hodočasnika već je ranije posjetila Međugorje.

Šef transportne kompanije “Megapol” potvrdio je urednicima poljskog portala onet.pl da je autobus njihov, sjedište im je u Plonsku.

Lokalni radio je razgovarao sa Džekijem Antonskevičem, direktorom “Megapola”, koji nije znao da odgovori na pitanje da li je neko iz Plonska poginuo u nesreći. Tvrdi da je autobus bio tehnički ispravan.

„U šoku sam, vozači nisu početnici i ne vjerujem da su mogli da zaspu u vožnji“, rekao je on.

Glavni poljski tužilac Zbignjev Ziobro pokrenuo je istragu o nesreći.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.