Saopštenje

Krivokapić naslikan na fresci u Hramu bez odobrenja Mitropolije

  • Извор: АТВ
  • 09.03.2023. 11:55

Crkvena opština Podgorica saopštila je danas da je lik bivšeg premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića na sahrani blažopočivšeg mitropolita Amfilohija u Hramu Hristovog vaskrsenja naslikan u toku noć za šta freskopisac nije konslutovao Mitropoliju.

U saopštenju napominju da na toj fresci nije bilo planirano slikanje bilo kog političkog aktera.

"Ovo je ideja samog freskopisca, koji se pri njegovom oslikavanju nije konsultovao niti za to dobio blagoslov ni od ljudi zaduženih za umjetničke radove u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, ni od mitropolita Joanikija“, navedeno je u saopštenju Crkvene opštine.

Kako kažu u saopštenju, duboku su svjesni da žive u politički podijeljenom ambijentu i da se Crkva trudi da se uvijek i u svemu izdigne iznad dnevno političkih i partijskih aktivnosti, prizivajući i primajući u svoju zajednicu svakog čovjeka bez obzira na njegovu partijsku ili ideološku pripadnost.

"Koliko je odluka da se ovom istorijskom događaju, sahrani blaženopočivšeg Mitropolita ne daju bilo kakve političke konotacije ispravna pokazuje i reakcija javnosti na ovaj, isključivo po rasuđivanju ikonopisca naslikani lik, čije oslikavanje je bio odmah povod da se ponovo pokrene lavina komentara, rasprava, međusobnih optužbi, kleveta, uvreda i svega onoga što nas kao narod i braću razjedinjuje. A to je potpuno suprotno duhu Crkve, naročito Mitropolita Amfilohija oko čijeg odra smo se toga dana svi sabrali u bratskoj ljubavi i slozi“, stoji u saopštenju.

Kako kažu, sigurni su da je i Mitropolitov grob već postao novo duhovno ognjište oko koga se stotine vjernika svakodnevno sabira "tražeći i nalazeći u molitvi Mitropolitovu pomoć, zaštitu i utjehu".

Krivokapić je juče na Tviteru objavio fotografije freskopisa u izradi, u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, na kojem se on nalazi među vjernicima i sveštenstvom na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина