Zarazu im prenio groomer

Lavovi u zoološkom vrtu u Zagrebu zaraženi virusom korona

  • Izvor: 24sata.hr
  • 24.11.2021.16:01

Ayana i Leo, lavovi iz Zoološkog vrta grada Zagreba zaraženi su novim koronavirusom, a zarazu im je prenio groomer.

- Nakon što su kod lavova uočeni respiratorni problemi, životinje su testirane. Nalaz testova potvrdio je prisutnost virusa SARS-Cov-2, pa smo krenuli s liječenjem lavova. Istovremeno je testiran groomer koji se brine o lavovima. I njegov je nalaz pozitivan, što znači da je on zarazu prenio na lavove - rekao je direktor Zoološkog Damir Skok, te dodao kako su testirali i ostale životinje o kojima je brinuo zaraženi groomer.

- Groomer je sada na bolovanju i oporavlja se. Sve su bolje i zaraženi lavovi. Budući da su lavovi višestrukim preprekama razdvojeni od posjetioca, ne mogu doći u bliski kontakt s ljudima, a koji bi omogućio prenos zaraze, lavovi se kreću slobodno svojom unutrašnjom i vanjskom nastambom - rekao je Skok.

Zaraženi lavovi su prvi korona slučaj u zagrebačkom ZOO-u 

Kako bi zaštitili radnike ZOO-a uveli su posebni sigurnosni protokol, koji je na snazi do daljnjega. Kontakt sa životinjama su sveli na minimum.

- Tokom tri vala epidemije uspješno smo zaštitili naše životinje od novog koronavirusa i žao nam je da to nismo uspjeli i u ovom, četvrtom valu. Nadamo se da će lavovi ostati jedine životinje u Zoološkom vrtu grada Zagreba zaražene novim koronavirusom. Budući da je u zoološkim vrtovima širom svijeta već bilo slučajeva prenosa tog koronavirusa s čovjeka na velike mačke, cijeli slučaj pratimo u saradnji s nadležnim ustanovama te hrvatskim i inostranim stručnjacima - zaključio je Skok.

(24sata.hr)