Tvrdnje njemačkog portala

Lidl je nezadovoljan rezultatima u Hrvatskoj, smatraju je problemom

  • Извор: Индекс
  • 11.10.2021. 15:24

Njemački portal Lebensmittelzeitung.net, specijalizovan za praćenje maloprodaje, objavio je članak u kojem se tematizuje poslovanje Lidla i Kauflanda u Hrvatskoj.

"Nakon ispodprosječne pandemijske 2020. godine, Lidl i Kaufland pokušavaju sustići korak s konkurencijom u Hrvatskoj", navodi portal i dodaje kako je poslovanje Lidla u Hrvatskoj postalo problem za grupu Schwarz koja je vlasnik Lidla i Kauflanda.

"Schwarz grupa želi povećati prodaju u Hrvatskoj", ističe se. Stoga je Lidl pokrenuo reklamnu kampanju u kojoj se oglašava s "dokazano najbržom sedmičnom kupovinom pod jednim krovom". 

Najbrži šoping u Lidlu?

Prema rezultatima istraživanja tržišta, cijeli bi se postupak kupovine u Lidlu trebao odvijati mnogo brže nego kod konkurencije. 

“Cilj kampanje je uvjeriti u to domaće kupce. U godini pandemije, oni su radije kupovali kod konkurenata. Poslovni razvoj uspješnog njemačkog maloprodajnog lanca bio je ispod prosjeka", piše Lebensmittel.net.

Lidl je u 2020. godini uspio postići dvoznamenkaste stope rasta u istočnoj Evropi pa se čak i popeo do tržišnog lidera u tri zemlje, ali Hrvatska je tu izuzetak. 

"Rast prodaje u Hrvatskoj u prošloj je finansijskoj godini bio relativno skroman i iznosio je 3.2 odsto. Sestrinska firma Kaufland ostvarila je samo 0.8 odsto povećanja neto prodaje. Manji regionalni trgovci, s druge strane, gotovo su dosljedno rasli u visokim jednoznamenkastim brojevima", ističe se.

Pandemija uticala na ponašanje kupaca

Lebensmittel.net citira menadžera poslovnog razvoja u GfK-u Mladena Kožića koji glavni razlog slabog rasta Lidla vidi u "slaboj turističkoj sezoni povezanoj s pandemijom". 

"Trgovina hranom na jadranskoj obali naročito zavisi o broju turista koji je prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku 2020. pao za preko 55 posto. Kožić naglašava da analize GfK-a pokazuju znatno lošiji rast u trgovinama na jadranskoj obali u odnosu na one u unutrašnjosti. Upravo na obali posluje oko trećinu Lidlovih podružnica", piše portal.

Dodatni problem za Lidl su lanci snabdijevanja.

"Mnoge isporuke zaustavljene su na granici početkom krize, što se odrazilo i na isporuku robe poslovnicama. Domaći lanci trgovina s visokim udjelom nacionalnih marki pokazali su mnogo bržu reakciju", navodi se u članku u kojem se spominje i da je tržišni lider Konzum ostvario visoki rast, dok je Lidl stagnirao.

Žele privući kupce hrvatskim brendovima

Lidl takođe ide putem regionalizacije u Hrvatskoj i odnedavno promoviše svoj hrvatski krovni brend Okus domovine koji već uključuje gotovo 100 artikala. U zemljama poput Rumunjske i Mađarske Lidl je uspio zabilježiti veće stope rasta samo snažnijim fokusom na asortiman proizvoda i marketingom prema domaćim kupcima, navodi Lebensmittel.net.

"Kaufland je takođe patio zbog činjenice da su Hrvati tokom pandemije radije kupovali kod lokalnih dobavljača. Kako bi to promijenio, ovaj maloprodajni lanac je na jesen 2020. predstavio svoj program vjernosti Kaufland Card", podsjeća ovaj njemački portal.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.