Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Sarajevo nije otvoren grad za Srbe

  • Извор: СРНА
  • 15.01.2023. 17:43

Napad na roditelje srpske djece i brojne druge činjenice potvrđuju da Sarajevo nije otvoren i tolerantan grad za Srbe, dok skandiranje grupe osmogodišnjaka iz Splita "Ubij Srbina" jasno pokazuje da roditelji i lokalna i šira zajednica vaspitaju i obrazuju djecu u mržnji prema Srbima, istakao je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Linta je najoštrije osudio "zločin iz mržnje grupe bošnjačkih šovinista" koji su na Ilidži napali roditelje srpske djece iz FK "Zvezdara" i pozvao nadležne organe u Sarajevu da sankcionišu organizatore i počinioce u skladu sa zakonom.

On je naveo da je jedini razlog napada činjenica da je riječ o srpskoj djeci i njihovim roditeljima koji su došli iz Beograda na fudbalski turnir u Sarajevo, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona, čiji je Linta predsjednik.

Linta je dodao da je napad rezultat sistematske antisrpske atmosfere koju u kontituitetu kreiraju bošnjački političari koji gotovo svakodnevno ponavljaju najbezočnije laži da je Srbija i Srbi izvršili agresiju na BiH, da je Sarajevo bilo pod opsadom, da su Srbi počinili genocid nad Bošnjacima, a da je Srbija bila saučesnik.

"Da se ovako nešto slično desilo u Beogradu to bi do sada bila naslovna vijest svjetskih medija i već bi sa osudama oglasili predstavnici raznih ambasada i međunarodnih organizacija. Napad na roditelje srpske djece i brojne druge činjenice potvrđuju da Sarajevo nije otvoren i tolerantan grad za Srbe", naglasio je Linta.

On je ukazao da su mnogi znameniti Srbi protjerani iz naziva sarajevskih ulica, a umjesto njih stoje imena poznatih muslimanskih fašista i zločinaca.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu su postavljene srbomrzačke table na zgradi Gradskog vijeća i na drugim mjestima na kojima piše da su Srbi "agresori i zločinci".

"Učenike osnovnih i srednjih škola u kantonu Sarajevu, ali i u drugim kantonima, od malena uče da mrze Srbe jer izučavaju na časovima brutalne izmišljotine o srpskoj agresiji, opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici. S druge strane, učenici u Kantonu Sarajevu ne izučavaju činjenice o masovnom stradanju i protjerivanju Srba iz glavnog grada BiH", ukazao je Linta.

On je naveo da je napadu na roditelje srpske djece prethodio tragičan incident kada je grupa osmogodišnjaka iz Splita skandirala srbomrzačku poruku "Ubij Srbina" za vrijeme utakmice protiv srpskih vršnjaka.

"To jasno pokazuje da se roditelji i lokalna i šira zajednica vaspitaju i obrazuju djecu u mržnji prema Srbima. U Hrvatskoj ne postoji volja i želja za suočavanje sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću", istakao je Linta.

Jedna osoba iz Beograda povrijeđena je nožem u hotelu u sarajevskom naselju Ilidža, kada je juče napadnuta grupa roditelja mladih fudbalera Fudbalskog kluba "Zvezdara" koji učestvuju na međunarodnom turniru.

Napadu je prethodio još jedan incident kada je grupa osmogodišnjaka iz Splita skandirala "Ubij Srbina" za vrijeme utakmice protiv srpskih vršnjaka. 

Тагови:
  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.