Nesrećan slučaj

Lovac ranio kolegu tokom lova na divlje svinje

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 06.12.2021. 17:47

Lovac je, u subotu prijepodne, ranjen prilikom lova na šumskom području kod Stancije Peličeti.

Pulska policija zaprimila je dojavu o nesreći 10.55 sati.  Sprovedenim uviđajem, utvrđeno je kako je 61-godišnji hrvatski državljanin, tokom organizovanog lova, iz puške ispalio nekoliko hitaca prema divljači, a jedno zrno je pritom pogodilo i 53-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Povrijeđeni muškarac prevezen je u pulsku bolnicu gdje je utvrđeno da je teže povrijeđen te je zadržan na liječenju.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja te će o sprovedenim radnjama dostaviti izvještaj nadležnom državnom tužilaštvu, navode iz Policijske uprave istarske i apeluju na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja, prenosi "Vecernji.hr".

Podsjećaju na neke od osnovnih pravila:

"Zakonom o nabavci i posjedovanju oružja građana propisano je da je lovačko oružje vatreno oružje kojim je dozvoljeno loviti divljač po propisima o lovu. Lovačko oružje ne smije se nositi bez oružanog lista i isprave o identitetu te se ne smije upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja. S oružjem i municijom mora se postupati s posebnom pažnjom, a to se prije svega odnosi na pravilno čuvanje, pravilnu i stručnu upotrebu, nošenje, prenošenje i držanje oružja u ispravnom stanju", navode u policiji i dodaju:

"Oružje i municija moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobama koje ga nisu ovlaštene posjedovati (pogotovo djeci), i to zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu. Vlasnik je dužan oružje čuvati u stambenom ili drugom prostoru u mjestu prebivališta, a ukoliko odlazi na vrijeme duže od godinu dana, oružje treba predati na čuvanje osobi koja ima oružani list za držanje ili držanje i nošenje oružja ili ovlaštenom trgovcu oružjem. Budući da se najveći broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, učesnici lova trebalo bi da nose reflektujuće/jasno vidljive kape ili prsluke narandžaste ili crvene boje. Policija takođe upozorava građane koji beru gljive, planinare, voze bicikl ili šetaju na mjestima gdje se odvija lov da radi vlastite sigurnosti nose reflektujuću ili svjetliju odjeću".

Тагови:
  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм