Split

Maloljetniku eksplodirala petarda u ruci, hitno operisan

  • Извор: 24сата.хр
  • 27.12.2021. 12:56

Zbog petarde koja mu je eksplodirala u ruci tinejdžer iz Primorskog Doca, mjesta u togirskom zaleđu, završio je na hitnoj operaciji u splitskoj bolnici.

Maloljetnik se pirotehnikom "zabavljao" na Badnjak, 24. decembra i tokom vikenda bio je hospitalisan.

Kako su saopštili iz PU-splitsko-dalmatinske, tačne okolnosti, vrsta petarde, ali i težina same povrede nije poznata te će se s maloljetnikom tek razgovarati, prenosi "24sata.hr".

Samo nekoliko dana ranije iz PU splitsko-dalmatinske poslali su apel sugrađanima da budu oprezni prilikom upotrebe pirotehnike.

Paško Ugrina, šef Odjeljenja prevencije PU splitsko-dalmatinske objavio je statistiku u vezi s prošlogodišnjim praznicima.

"Tokom decembra 2020. i siječnja 2021. godine na području ove Uprave, od posljedica upotrebe pirotehničkih sredstava ukupno je povrijeđeno šest osoba, od čega su tri osobe zadobile teške tjelesne povrede", naglasio je Ugrina dodajući kako su već održani radni sastanci s predstavnicima svih institucija koje se bave ovom problematikom.

Radiće se na suzbijanju ilegalne prodaje kao i nadzor rada trgovina koje prodaju pirotehniku.

"Vršiće se intenzivne kontrole, a policijski službenici će na terenu kontrolisati da li se građani pridržavaju ograničenja u vezi s upotrebom pirotehnike", kazao je Ugrina naglašavajući kako djeca mlađa od 14 godina ne smiju upotrebljavati pirotehniku.

Ove godine je, podsjetimo, nastupila potpuna zabrana korištenja petardi i redenika razreda F2 i F3, a ostala pirotehnika iz tog razreda, poput vatrometa i raketa, smije se koristiti od 27. decembra do 1. januara.

Za one građane koji budu koristili zabranjena sredstva kazne se kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna.

Тагови: