Mandić: Patrijarh Irinej - nepokolebljiv branič pravoslavne vjere

  • 20.11.2020. 15:28

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je da je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej bio veliki duhovnik i podvižnik, nepokolebljivi branič pravoslavne vjere, brižni pastir i predvodnik, veliki čovjek i Srbin.

U telegramu saučešća Svetom arhijerejskom saboru, srpskom narodu i vjernicima SPC, Mandić je naveo da je patrijarh Irinej bez odmora i umora radio na učvršćivanju jedinstva Crkve i odbrani nacionalnog i duhovnog identiteta i jedinstva srpskog naroda.

"Bila je čast i privilegija hodati ljudskim i duhovnim pravcem koji je on trasirao. NJegov blagoslov i potpora u trenutku kada se činilo da je sve potonulo i izgubljeno bili su nam podstrek za odlučan otpor progonu i ponižavanju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", naveo je Mandić.

On je naveo da je patrijah Irinej bdio nad najvećom ranom srpskog naroda ovoga vijeka - Kosovom, ni za trenutak ne zaboravljajući ni sve ostale srpske duhovne enklave od Australije, Afrike i obje Amerike.

Mandić je istakao da je patrijarh Irinej dobro znao da će dolazeći na sahranu blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija rizikovati svoj ovozemaljski život.

"Ali, on je bio jedan od onih ljudi koji su istinski vjerovali u život vječni i kod njih ta vrsta straha od gubitka ovozemaljskog života nije postojala, jer su se oni odavno opredijelili za Carstvo nebesko", navodi Mandić.

On dodaje da je bila velika čast lično poznavati patrijarha Irineja, a još viša privilegija biti pod njegovim blagoslovom u odsudnim borbama koje su vođene za opstanak srpskog naroda i Crkve u Crnoj Gori.

"U ove dane velikih gubitaka i velike tuge srpskog naroda, amaneti i blagoslovi dvojice velikih pastira obavezuju na još veće jedinstvo i snažniji otpor pokušajima da se obezvrijedi doprinos koji je srpski narod dao uspostavljanju i istorijskom trajanju Crne Gore i da se izgura na marginu političke scene", navodi Mandić. 
 

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм