Odluka Vlade

Medicinarima koji su učestvovali u vakcinaciji više od 63.000 evra

  • Извор: СРНА
  • 17.11.2021. 17:28

Zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori koji su tokom avgusta i septembra učestvovali u masovnoj imunizaciji protiv virusa korona biće isplaćene naknade za dopunski rad, a za te potrebe biće obezbijeđeno 63.675 evra, navodi se u dokumentu koji je danas na sjednici usvojila crnogorska Vlada.

Iz crnogorskog Ministarstva zdravlja podsjećaju da je u Crnoj Gori 3. maja počela masovna vakcinacija stanovništva protiv virusa korona.

U saopštenju se navodi da je vakcinacija organizovana na više od 140 punktova, i to u svim opštinama.

U tom periodu, zaključno sa 1. novembrom, u Crnoj Gori prvu dozu vakcine primilo je 258.337, a obje doze 244.454 građanina.

"Vakcinacija se odvija svakog dana od 8.00 do 20.00 časova i zdravstvene ustanove su kroz ugovore o dopunskom radu angažovale svoje zaposlene da pored redovnog posla učestvuju i u imunizaciji stanovništva", piše u dokumentu.

U dokumentu se ističe da su budžeti zdravstvenih ustanova ograničeni i da nisu u mogućnosti da isplate zaposlenima rad na imunizaciji.

Prema novom obračunu, koji su uradile zdravstvene ustanove u saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje (FZO), iznos potreban za ovu namjenu za avgust i septembar je 63.675 evra.

U dokumentu se dodaje da FZO nema sredstava za tu namjenu, te da se zbog toga traži da sredstva budu obezbijeđena iz tekuće budžetske rezerve.

Kako Ministarstvo finansija i socijalnog staranja nije imalo primjedbi na taj prijedlog, Vlada Crne Gore je pozitivno odgovorila na zahtjev.