Хрватска

Медицинска сестра признала да је издавала лажне ковид потврде

  • Извор: Телеграф
  • 19.03.2024. 16:14

Медицинска сестра (34) признала је на Жупанијском суду у Загребу да је издала на стотине лажних ковид потврда, а у међувремену је добила отказ.

Жена је радила у Дому здравља Загреб-Запад током пандемије коронавируса 2021. године и признала је да је током тог периода издавала потврде људима који нису вакцинисани, али ни тестирани.

Она се нагодила са УСКОК-ом да ће бити оптужена на две године и шест месеци затвора, од чега ће годину дана одслужити у затовру.

Преосталих годину и по ће бити претворено у условну казну.

Такође, изречена јој је и новчана казна у износу од 15.000 евра, а онда је донијета одлука да ће јој бити одузето 22.600 евра колико је зарадила издајући лажне потврде.

Осуђена је и за примање мита, а у њеној групи је било још 11 особа које су били посредници.

Према пресуди, медицинска сестра је уписивала људе у информациони систем који нису вакцинисани да заправо јесу. Они су заведени у Министарству здравља ЦЕЗИХ и добијали су ЕУ дигиталне ковид потврде.

Остали чланови њене групе проналазили су антиваксере, и како се наводи у пресуди, за најмање 100 еура осигуравали упис вакцинисања. Након тога су зарађени новац дијелили.

Укупно је више од 200 људи на овај начин набавило лажне ковид потврде, а медицинска сестра и њени људи зарадили су нешто више од 24 хиљада евра и око 12 хиљада куна. Главни посредник за себе зарадио још 4.100 евра и 24.400 куна.

Људи који су куповали лажне ковид потврде такође су почели да признају кривицу и да се нагађају са УСКОК-ом. Због овог прекршаја добили су условну казну и новчане казне у износу од хиљаду до двије хиљаде куна.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)