Стижу...

Метеоролог који је најављивао суперћелијске олује издао ново упозорење

  • Извор: Блиц
  • 19.12.2023. 11:48

Након што је на Исланду синоћ еруптирао вулкан након вишенедјељних земљотреса те је из града Гриндавика евакуисано 4.000 људи, о свему се огласио метеоролог Иван Ристић, који је љетос упозоравао на суперћелијске олује.

Ристић је за "Блиц" рекао да ће и становници Балкана на неки начин осјетити посљедице ерупције на Исланду.

"Тај дим иде у атмосферу и то је повезано и с метеорологијом. Јаки вјетрови сјеверозападни иду према Европи. Доћи ће и до нас. Дим иде баш у дио гдје лете авиони и постаје опасно. Дим одлази у атмосферу, а јаким вјетровима који долазе са Исланда доћи ће до Европе. Ми у Србији ћемо при тлу имати смог, а горе тај вулкански дим", рекао је метеоролог Ристић.

Подсјетио је и на велике климатске промјене које нас очекују.

Каже да ће љето бити од маја до октобра, а активни су и сви вулкани.


Држава која је богатство зарадила на птичјем измету

Држава која је богатство зарадила на птичјем измету

Истиче да су сада све очи упрте у Италију гдје се чека активност супервулкана који је веома опасан.

"Италија је најопаснија, ту је супервулкан који се буди на хиљаду година. Сада је 900. година, очекује се ерупција у наредних 100 година", закључује Ристић за "Блиц".

Подсјетимо, управо је он овог љета упозоравао да у наредном периоду Србију очекују тропске температуре, али и опасност од суперћелијских олуја с огромном снагом.

Стручњаци их, каже, упоређују с јачином атомске бомбе, а од такве се олује није могуће никако заштитити.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм