Прогноза

Метеоролози најавили експлозију температура - ево и за када

  • Извор: Слободна Далмација
  • 30.01.2024. 20:38

У свијету метеорологије је чест случај да циклони, нарочито они моћни и препознатљиви, добију име, али није баш уобичајено да га добију антициклони, како је то случај с актуелним антициклоном који су назвали "Зевс", а који је, очекивано, протеклих дана заузео високо мјесто међу садржајем сервиса информисања јавности.

Како и не би кад у срцу зиме свједочимо антициклону каквог се август "не би постидио".

Антициклон није неуобичајена синоптичка појава зими, али сибирски антициклон, који у наше подручје доноси хладно и суво зимско вријеме са сјевероистока Европе (како јој и име говори) и да, то је она што "штипа за образе".

Субјективно ћемо се изразити, али објективно наш став поткрепљују климатолошки подаци, свједочимо једној заиста безличној зими коју су, за сада, обиљежиле необично снажан азорски антициклон (који је иначе обиљежје љетног времена) и актуелни антициклон "Зевс" који ће се заиста усидрити над старим континентом и данима утицати на вријеме и то у већем у већем дијелу Европе.


Ексклузивно: Погледајте снимак привођења у Бањалуци због бруталне ликвидације

Ексклузивно: Погледајте снимак привођења у Бањалуци због бруталне ликвидације

Не пропиткујући превртљивост фебруара, наше прогнозе су за љубитеље зиме и скијања изразито депресивне.

"Зевс" ће украсти зиму Европи готово у цијелој првој трећини фебруара, а у ишчекивању зиме, дочекаћемо - мини прољеће.

Да, добро сте прочитали, мини- прољеће!

Утицај "Зевса" са запада Европе ће се наставити и у идућим данима, а према викенду очекујемо пораст максималних дневних температура ваздуха које би за викенд у метеоролошком заклону могле премашивати вриједност од 15 степени.

У идућим данима не треба очекивати динамике у атмосфери, а једино зимско у Далмацији биће јутарњи минуси у Загори и свјежа јутра уз обалу у идућих неколико дана.

До краја седмице, па и почетком идућег, не да неће бити снијега у Загори, већ га неће бити нити у највишем динарском горју, и не да неће бити снијега, него готово да неће бити ни падавина.

У сриједу и четвртак ће максималне температуре ваздуха бити нешто скромније, али за викенд ће оне "експлодирати".


АТВ открива: Ово је брутално убијени Добојлија

АТВ открива: Ово је брутално убијени Добојлија

Издвојићемо још појачану наоблаку у четвртак послијеподне, али ње ће у наставку седмице бити све мање, а и кад је буде, биће ријеч о безопасној високој и средњој наоблаци.

Дугорочне прогнозе - гдје се сакрила зима?

Након анализе водећих европских и свјетских прогностичких модела, кроз главу ми пролази једно питање - гдје се скрила зима?

У овом тренутку готово да и не постоји прогностички модел који сигнализује зимске активности у атмосфери у првом дијелу фебруара па да можемо рећи - сачекајмо да се усагласе.

За све који планирају посјету зимским скијалиштима у оближњој БиХ у првој декади фебруара, уколико још постоји могућност да се предомислите и сачувате новац за нека сњежна времена, препоручујемо вам да добро размислите...


Извучен лото Џокер

Извучен лото Џокер

Идући викенд "излази" нова дугорочна прогноза Европског центра за средњорочну прогнозу времена и надам се да ћемо онда бити мало паметнији по питању повратка или можда боље рећи (с обзиром да је нисмо ни осјетили како треба) доласка зиме, пише "Слободна Далмација".

Пратите нас и путем Вибера