Црна Гора

Милатовић негира Дејтонски мировни споразум

  • Извор: АТВ
  • 03.03.2024. 19:20

"Радује се Црна Гора у коју си дошао“ – тим ријечима је предсједник Републике Српске дочекан у Подгорици. Ипак, његов долазак није све обрадовао.

Предсједник Црне Горе негира постојање Српске. Каже Јаков Милатовић да "познаје само БиХ без ентитета“. Очигледно свјесно, први човјек Црне Горе потискује чињеницу да без Републике Српске нема БиХ.

"Био сам у посјети Скупштини Црне Горе и предсједнику Скупштине Андрији Мандићу. Не познајем унутрашњу комуникацију структура власти у Црној Гори, али нисам ни очекивао да ме позове Милатовић, нити да се састанем с њим. Његова изјава да ће посјетити и да познаје само БиХ, без ентитета, представља увреду за Републику Српску и негирање Дејтонског мировног споразума", написао је на мрежи Икс предсједник Српске Милорад Додик.

Јаков Милатовић је постао предсједник захваљујући доминантно и пресудно српском народу, подсјећа Владислав Дајковић, предсједник Слободне Црне Горе. Негативне, малициозне коментаре, како каже, не треба узимати за озбиљно.

"То су, углавном, људи који дочекују овдје са цвијећем окупаторе, који дочекују представнике НАТО савеза који је прије 20-ак година бомбардовао нашу земљу и убијао нашу дјецу. Дакле, њихов менталитет не познаје слободарски дух, не познаје слободне људе, какав је и господин Додик на крају крајева", каже Дајковић.

Још један подсјетник стиже и од Милана Кнежевића и то на раније вођен наглашен антисрпски наратив и из Скупштине и из институција државе Црне Горе.

"Сама чињеница да је господин Мандић сада предсједник скупштине Црне Горе и да ће наша коалиција у значајној мјери учествовати у извршној власти, говори о томе да сада дувају бољи вјетрови и у Скупштини и у институцијама и вјерујем да ће се сарадња са Републиком Српском и БиХ додатно продубити на општу корист грађана Црне Горе, и БиХ и Републике Српске", каже Кнежевић, који је посланик у СКупштини Црне Горе.

Добре стране посјете виде и аналитичари, како у Црној Гори, тако и у Српској. Стиже порука и да би Милатовићу било паметно макар да се српском народу не конфронтира.

"„Јаков Милатовић је на линији оних политичара, као што је нпр. Бећировић код нас, који су пред изборе причали једну причу, када им је требала подршка Срба, подршка Срба у Црној Гори, а у БиХ је то било не толико супротстављање Србима. Међутим, када су запосјели своје функције, прича се окренула у потпуности на другу страну и у потпуности са, чак ни шта ЕУ инсистира, него оно што они мисле да би се допало ЕУ", рекао је политиколог Војислав Савић.

"Сматрам да Црна Гора и Република Српска има много тога што економски може да нас повезује и гдје треба да се економски сарађује. Читава Европа гледа да пронађе неку тачку спајања по економији. Мислим, ко је упућенији једни на друге, него Црна Гора и Република Српска?", поручује Ђорђе Савовић, уредник информативног програма "Адриа Телевизије“.

Посјета Подгорици предсједника Републике Српске Милорада Додика била је за дивљење, подвукао је то још једном предсједник црногорског Парламента.

О томе би требало да говори сутра на колегијуму предсједника Скупштине. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)